НОВИНИ

Бойко Борисов: Без подписан документ за ясно и прозрачно управление, отиваме пак на избори

бойко борисов
bnt avatar logo
от БНТ
10:24, 17.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Без подписан документ за ясно и прозрачно управление, отиваме пак на избори. Това заяви във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му с действията си по втория мандат "Продължаваме Промяната" имитират ГЕРБ, но с прикрит партиен кабинет.

"Денков премиер, пък Киро и Асен министри - представяте ли си го как стои това - премиерът вика шефовете на партията да им се кара. Предлагат жалки, смешни и абсурдни неща, щото се опитват да ни имитират, само че с прикрит партиен кабинет. Със 70 депутати на две партии няма как да направиш кабинет, не можеш да си осигуриш кворума. Единственият шанс това да се случи е със следизборен документ, подписан от партиите, които ще го подкрепят. И тези точки и закони, които ще прави правителството, трябва да е описано, за да може всеки депутат да знае по теми как ще се гласува, а лидерите да гарантират, че това ще се случи", заяви Борисов.

Относно възможността за трети мандат Борисов заяви, че е питал проф. Николай Габровски дали би приел нова номинация, но той отговорил, че не иска да участва в кабинет, изграден с пазарлъци, а може единствено да носи отговорност за състава на правителство, избран от самия него.

Бойко Борисов отново подчерта, че няма сближаване между ГЕРБ и президента Румен Радев като го посочи като основния му политически опонент.

Той предупреди, че България е на прага на финансова криза, подобна на тази, която преживя Гърция. Призова депутатите да спрат със "сватбарското наддаване" и се позова на препоръките на Европейската комисия за фискална предпазливост, устойчивост на дълга и постигане на устойчив растеж.

"Това е безотговорно и не сме го правили никога, каквито и да сме били - и Царя, и Първанов, и Костов, и Доган! И цифрите го показват - повече от 20 правителства са направили дълг, колкото едно за следващите години. Тази мода да се наддава сега, защото идват избори след избори, и да можеш да обикаляш из страната после и да казваш, аз ви дадох повече и повече. Защото, ако днес получаваш 70 лв., а харчиш 210 докъде ще я докараш. Толкова ли няма кой да се замисли вече в тая държава - див популизъм! Фискална предпазливост - ревизирана фискална рамка, базирана на средносрочни нетни разходи и устойчив дълг - ЕК са написали всичко, което народното събрание трябва да спази, ако не искаме следващите години да идва някой, който да ни го направи отвън. Знаете, че когато гръцката криза се разрази, влезе Фонда и те трябваше тогава да режат, което беше много тежко. Ние сме на прага на това, предупреждавам", посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че ако не изпълним препоръките на ЕК, следват наказателни процедури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме свети пророк Данаил
Почитаме свети пророк Данаил
Константин Костадинов и Паленсия постигнаха 11-а победа в испанската втора дивизия
Константин Костадинов и Паленсия постигнаха 11-а победа в испанската втора дивизия