НОВИНИ

Борел: САЩ нямат правомощия да искат възобновяване на санкциите срещу Иран

борел сащ нямат правомощия искат възобновяване санкциите иран
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:47, 20.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Съединените щати нямат легитимни правомощия да изискват Съветът за сигурност на ООН да възстанови санкциите срещу Ирак. Те напуснаха едностранно Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма на тази държава, се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на ЕС по външни въпроси и политика за сигурност Жозеп Борел, който е и координатор по реализацията на съвместния план.

„Приемам изявлението на САЩ от 19 септември за сведение”, подчерта той. След като прекратиха едностранно на 8 май 2018 г. своето участие в Съвместния всеобхватен план, САЩ не са участвали в никакви дейности, свързани с него. Затова на Съединените щати не може да се гледа като на държава, която е част от този план и, съответно не може да изисква въвеждането на санкции, предвидени в резолюцията на ООН.

Борел подчерта, че и в бъдеще ще се стреми да направи всичко възможно за запазване на пълното осъществяване на съвместния план с цел постигане на регионална сигурност.

БГНЕС припомня, че Вашингтон обяви, че всички санкции на ООН срещу Иран влизат в сила в от днес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила след противоречива процедура, активирана едностранно и обеща наказание за тези, които не ги спазват

Вашингтон обаче е сам, защото другите големи държави и техните европейски съюзници настояват тези санкции да не влизат отново в сила и че американската процедура няма юридически ефект.

След като изслуша позицията на Вашингтон, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че предстоящото възстановяване на санкциите на ООН срещу неговата страна е „невярно твърдение“ на САЩ и той знае, че няма да се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия затяга мерките: Задължителни маски на закрито, без струпване на повече от 10 души
Австрия затяга мерките: Задължителни маски на закрито, без струпване на повече от 10 души
13 души са задържани от пловдивската полиция при акция срещу нарушения на пътя
13 души са задържани от пловдивската полиция при акция срещу нарушения на пътя