НОВИНИ

Борел за Тръмп: НАТО не може да зависи от настроението на американския президент

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:10, 12.02.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
борел тръмп нато зависи настроението американския президент
Слушай новината

Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Жозеп Борел с остър коментар за изказването на бившия американски президент за НАТО. Вчера републиканецът каза, че би окуражил Русия да нападне страна-членка от Пакта, ако тя не покрива финансовите си задължения към общата сигурност.

Доналд Тръмп допълни и че САЩ не би трябвало да защитават съюзници, които не влагат достатъчно средства за отбраната си. От Белия дом определиха изявленията на кандидата за американски президент като "потресаващи и необмислени". Генералният секретар на НАТО предупреди за риска от изявления, които подкопават общата сигурност на Алианса.

"Позволете ми да бъда саркастичен, ще бъда саркастичен - по време на кампанията за президентските избори в Съединените щати, ще чуем и видим какво ли не. Но сега сериозно - НАТО не може да бъде а ла карт военен съюз, не може да бъде военен съюз, който работи така, както му хрумне на президента на САЩ. Не става - днес "да", утре - "не". Да бъдем сериозни - НАТО не е и не може да бъде "концерт по желание", не може ту да съществува, ту - не. Не мисля, че е нужно да отделям повече време в коментари на глупави идеи, родили се по време на кампанията за изборите в САЩ", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мануел Нойер отново не тренира с отбора на Байерн Мюнхен
Мануел Нойер отново не тренира с отбора на Байерн Мюнхен
Родители на деца с епилепсия са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от чужбина
Родители на деца с епилепсия са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от чужбина