НОВИНИ

Борислав Иванов разкри тайната на успеха на Ивет Горанова

борислав иванов разкри тайната успеха ивет горанова
bnt avatar logo
от БНТ
05:13, 06.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор по карате Борислав Иванов не сдържа сълзите си дори в ефир, докато коментираше златния медал на Ивет Горанова на Олимпиадата в Токио. Емоциите продължаваха да го владеят часове по-късно, дори когато гостуваше в предаването „Днес на Игрите“ по БНТ. Наставникът разкри каква е била тайната, благодарение на която 21-годишната състезателка триумфира в каратето.

Борислав Иванов уточни, че компонентите са няколко, но основният е свързан с характера на Ивет Горанова, в комбинация с нейния много добър треньор Ангел Ленков. Тя е била дори без телефон в последната седмица, в опит да бъде изолирана от напрежението около участието ѝ в олимпийската столица.

“Ние си познаваме Ивет и вярвахме в това, че може да стигне до медалите, ние си я познаваме. Тя си има успехите и ги постигна много рано. Тя има страхотна психика. Много дисциплинирана, много уверена, скромна, трудолюбива, много земен човек. Тя има уникален треньор Ангел Ленков, който успява винаги, ако тя тръгне в друга посока, той да намери правилния подход към нея, за да закрепи. На Олимпиадата той не позволи напрежението да стигне до нея, изолира я тотално“, каза Борислав Иванов.

Ивет Горанова е имала няколко международни тренировъчни лагера преди Игрите, като спаринг-партньорите ѝ са били много добре подбрани.

„Шегувахме се преди да замине, че олимпийското село нямало къде да се празнува олимпийското злато, а тя каза „спокойно, ще го празнуваме като се върна в България“, каза още Борислав Иванов.

Ивет Горанова спечели олимпийска титла в Токио, след като триумфира в турнира по карате, категория кумите до 55 килограма. В Япония тя записа 5 много убедителни победи.

„Ние в нашите среди я познаваме и знаехме, че може да стигне до тези резултати. Треньорът правеше всичко възможно да я държи далеч от напрежението. Дори до колкото знам в последната седмица ѝ е взел телефона, за да няма достъп до медии и социални мрежи. За да може да е безкрайно концентрирана, максимално готова. Тя беше много положително настроена“, каза още селекционерът.

„В най-трудните две съпернички, тя взе най-добрите победи. Дори имаше моменти, винаги в първите три-четири срещи 20-30 секунди тя губеше концентрация. След това връща точките и натрупва още. За миг изгубва концентрация, излизаше, донатрупваше след това все едно нямаше нищо. Беше много уверена в себе си“, сподели наставникът.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християна Тодорова: Очакванията са най-големият враг на един спортист
Християна Тодорова: Очакванията са най-големият враг на един спортист
Волейболистите на България и Хърватия изиграха 7 гейма в Самоков
Волейболистите на България и Хърватия изиграха 7 гейма в Самоков