НОВИНИ

Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 23.04.2020
Чете се за: 01:47 мин.
Политика

Премиерът Борисов взе участие в заседанието на Европейския съвет. Държавните и правителствените ръководители на ЕС продължават обсъждането на активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

"Искаме да вдъхнем оптимизъм. Искаме да вдъхнем на хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен", заяви премиерът след срещата.

Той сподели, че медицинските екипи на много от колегите му казват, че сега сме в началото.

Но с новата пътна карта за възстановяване към по-устойчива, стабилна и справедлива Европа иска да се вдъхне оптимизъм.

Към днешна дата 7.5% от БВП е заминал, обяви Борисов. Това са милиони безработни. Кризата е дошла асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата.

Тече спор за грантове или кредити. Държавите със слаби икономики предпочитат грантове - някой да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват, че дават кредит, който после трябва да се върне.

Премиерът обясни, че има добре работещи модели, които биха могли между грантове и кредити да дадат вариант за разбирателство.

Следващата среща е на 6 май. Тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка, за да се обедини с фонд за излизане от кризата.

В своето изказване премиерът е казал на европейските лидери, че не е хубаво да се подвеждат хората, докато не се открие ваксина и лекарство.

Настоява се да се дадат още пари за проучване, ваксина, нови лекарства.

Борисов заяви, че разбира колко е тежко на хората да стоят вкъщи.

Борисов е възложил да се проведе учение за паркове и планини - как може да стане придвижването: в една посока, с табели.

Бойко Борисов: Страхотен проблем е миграцията в Европа. Пищят кански държавите за релокация. Напълнени с мигранти, а на никъде не могат да ходят.

Миграцията у нас е нула.

Затворихме границите заради движението по празниците, освен зелените коридори. Говорено е с външния министър на Турция.

Направена е икономическа мярка за малкия бизнес - 173 милиона гранта. Това е за над 20 000 фирми. Те са взети от други европейски програми. Става въпрос за фирми със спад на оборота от 20%. Това са малки предприятия. Кандидатстването ще става по електронен път при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде обяснено точно как ще става от Министерство на икономиката. Тя ще стартира в началото на май.

След няколко дена ще има предложение и за средния бизнес.

Бойко Борисов: Надяваме се юли месец да влезем в чакалнята на еврозоната. Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че абсолютно всичко, което е било необходимо, е направено.

Премиерът заяви, че е приел ролята си на лош вестоносец. Поставена е задача пред правителството да запазят живота и здравето на българина.

Той каза, че според него две големи компании в Европа са близо до откриване на ваксината.

Бойко Борисов: Но август е август. И ако има ваксини, ако може да сме подготвени, да ваксинираме населението, тогава ще отворим всичко. Ще видите, че много бързо ръстът на икономиките ще тръгне.

Към днешна дата българските журналисти и медии се справят прекрасно да показват на хората истинския проблем, каза премиерът.

Бойко Борисов: Аз искам извънредното положение да го сваля утре. То не ми помага по никакъв начин с нищо. Българинът ще издържи. Дай Боже да мине. С такава радост ще го съобщя, че не може да си представите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Сасоли: Необходим е общ отговор на ЕС срещу кризата
Давид Сасоли: Необходим е общ отговор на ЕС срещу кризата
Председателят на ВАС: Тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин
Председателят на ВАС: Тази Съдебна палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин