НОВИНИ

Ботев Пловдив се завръща на стадион "Христо Ботев" за мача срещу Левски в края на месец априлs

ботев пловдив
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:50, 06.03.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Ботев Пловдив трябва да открие стадион "Христо Ботев" на 29 април с двубой срещу Левски, като съоръжението ще бъде въведено в експлоатация с четири напълно покрити трибуни и 18 500 седящи места. Това обявиха на съвместна пресконференция изпълнителният директор на клуба Герман Чистяков и собственикът на фирмата-строител на стадион „Христо Ботев“ - Илиян Филипов.

Изпълнителният директор на Ботев Герман Чистяков обясни още, че преместването на стадион "Христо Ботев" ще направи клуба по-устойчив и независим.

"Аз самия чакам това преместване цяла година и съм уморен. Ботев и феновете го чакат вече цяло десетилетие. Мисля, че всички заслужават да се върнат по-бързо в своя дом. Въвеждането в експлоатация на новия стадион ще влее и свеж финансов ресурс в клуба. Това ще направи Ботев все по-устойчив клуб. Изпитваме технически затруднения с финансите, но в близките дни очакваме кредит, с който да преодолеем финансовите трудности, които клубът изпитва през последните месеци", заяви Чистяков.

Собственикът на фирмата строител Илиян Филипов заяви, че в момента работи по съоръжението без възлагателно писмо от Община Пловдив, с което рискува да не му бъдат изплатени средствата за завършването на стадиона.

"Ние работим по цялостно завършване на стадион с 4 трибуни, изцяло покрити с козирки. Има обаче проблем, който ме спира, а именно - докато не получа възлагателно писмо с анекс за следващите суми по обществената поръчка, не мога да поръчам материали за металната конструкция на козирката за останалите два сектора. По договора има ясно определени срокове, така че ако няма анекс, общината изпада в неизпълнение на договора. Без да имам банкова гаранция от общината, аз няма да подпиша анекс", категоричен е той.

На брифинга присъстваха още прокуристът на „жълто-черните“ Асен Караславов и адвокат Слави Микински, който разкри, че от клуба са в напреднали преговори с Община Пловдив за стопанисването на стадиона.

"Провели сме няколко работни срещи с лицензионния мениджър към БФС Георги Лалев, като сме уточнили сме всички детайли. Видяхме се и с Петър Петров, който отговаря за системата ВАР, така че очакваме само г-н Филипов да получи Акт 16 и сме готови да получим лиценз за Първа лига", допълни Асен Караславов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Златков спечели слалом на ФИС в Австрия
Калин Златков спечели слалом на ФИС в Австрия
По-малко желаещи да гласуват в чужбина на 2 април
По-малко желаещи да гласуват в чужбина на 2 април