НОВИНИ

Британското разузнаване: Руската инвазия в Украйна не върви по план

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:31, 16.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Руската инвазия не върви по план - това е заключението на НАТО и на британското военно разузнаване. Киев се готви за нови руски атаки в Донбас. По информация на губернатора на Харковска област украинските сили са стигнали до границата с Русия. От металургичния комплекс "АзовСтал" в Мариупол с бял флаг е излязла група украински военни, твърди командир на батальон от самопровъзгласилата се проруската Донецка народна република в телеграм канала си.

Победата на Украйна на Евровизия отекна и в АзовСтал - украински боец пее песента на Калуш Оркестра на фона на шума от сраженията. Металургичният комплекс продължава да бъде украински, въпреки ожесточените руски атаки. Появи се информация, че най-малко 10 украински военни са се предали. Потвърждение на информацията от независим източник няма. В традиционното си обръщение, президентът Володимир Зеленски каза, че преговорите за извеждането на защитниците на от "АзовСтал" продължават. Той добави, че санкциите срещу Кремъл трябва да се увеличават.

"Работим по засилване на санкциите срещу Русия. Партньорите ни трябва да вземат решения, които да ограничават връзките на Русия със света всяка седмица. Окупаторите трябва да усещат растящата цена на войната за тях, да я усещат постоянно. Сега приоритет е петролното ембарго. Колкото и да се опитва Москва да пречи на това решение, времето на зависимостта на Европа от руски енергоизточници е към своя край. И това не може да се промени", заяви Володимир Зеленски.

Министерството на отбраната на Украйна разпространи кадри, на които се твърди, че се виждат украински военни, стигнали до границата с Русия. Това потвърждава информацията, че руските сили се оттеглят от харковския регион. Руската инвазия не върви по план - това е заключението на НАТО и на британското военно разузнаване. Няма превзети значителни територии, бойните действия вървят бавно, понесени са огромни загуби. По информация на ФрансПрес обаче, руският натиск върху Украйна остава силен, а Киев заяви, че очаква нови атаки по Донбас. От украинското командване признаха за свои неуспехи в региона.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един убит и петима ранени след стрелба в Калифорния
Един убит и петима ранени след стрелба в Калифорния
Работещите в ТЕЦ "Марица 3" излизат на протест
Работещите в ТЕЦ "Марица 3" излизат на протест