НОВИНИ

Брюксел беше домакин на Фестивала на българската книга

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 02.06.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Брюксел беше домакин на Фестивала на българската книга за шеста поредна година. Форумът привлича почитатели на българската литература не само от Белгия, но и от съседните Нидерландия, Франция и Люксембург. Известни български автори участват във фестивала тази година.

Фестивалът на българската книга в Брюксел създава мостове между българските автори и издатели и читателите в чужбина. Носителят на една от специалните литературни награди на ЕС тази година Тодор П. Тодоров смята, че българската литература все повече излиза от границите на страната ни.

“Вече има ново поколение автори, които излизат по-лесно навън. Преодолява се тази прословута котловинност на българската култура и литература, това закопаване в себе си и вторачване в собствената ни действителност. Тези награди и събития имат много важна роля, за да може литературата за бъде, чута, видяна, да излезе навън”, каза Тодор П. Тодоров - автор на “Хагабула”.

Елена Алексиева очаква повече усилия, не само от страна на писателите, за да стигне българската литература до останалата част на света.

“Това, че една книга, един автор или част от някаква литература не е стигнала достатъчно бързо и сполучливо до останалата част от света, съвсем не е белег за нейното лошо качество. Това няма нищо общо с качеството. Говорим за индустрия. Изкуството е изкуство, индустрията е индустрия. И аз мисля, че сега ние трябва много сериозно да работим по индустрията”, заяви Елена Алексиева - автор на “Вулкан”.

Според директора на националния център за книгата Светлозар Желев интересът от страна на чуждите издатели към български автори става все по-голям.

“От тук нататък идва ролята и отговорността на държавата да подкрепи този път и се надявам, че следващото правителство, както и всички следващи български правителства, ще направят всичко възможно българската литература да достигне до чуждите читатели”, подчерта Светлозар Желев - директор на националния център за книгата.

Във фестивала на книгата в Брюксел участваха и преводачите на българската литература Анджела Родел и Мари Врина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриотично шествие под надслов "Пътят на българите" премина в Пазарджик
Патриотично шествие под надслов "Пътят на българите" премина в Пазарджик
Половин милион души у нас страдат от хранителни разстройства
Половин милион души у нас страдат от хранителни разстройства