НОВИНИ

Череши по 1,50 лв./кг, производители се оплакват от ниска изкупна цена и липса на берачи

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Йорданка Бакалска
20:03, 02.06.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Започна кампанията по брането и изкупуването на череши в община Кюстендил. Очаква се тази година реколтата да бъде добра, но въпреки това производителите са изправени пред редица проблеми. Ниските изкупни цени и липсата на берачи са сред основните.

Кирил Димитров отглежда 100 декара череши. Оплаква се, че тази година няма продукция от ранните сортове - заради дъждовете от последния месец, плодовете са се напукали и са се скапали още на дървото. Очаква обаче добри добиви от друг, по-късен сорт.

Качеството на реколтата тази година е много добро. Размерът на черешите, които се берат в момента, е около 22 милиметра.

"Повече са черешите. Е виж, виждаш ги какви са. Ето ги, това е красота. Да седнеш отдолу под черешата и береш. А аз бера и рева", коментира Цветанка Манзурова – работник.

И тук възниква проблемът – трудно се намират работници.

"За сега съм пазарил от Сливен около 15 човека, от Дупница също 10-15 и с тях каквото свършим, това ще бъде", обясни Кирил Димитров – черешопроизводител.

"А и не искат и да работят. Дойдат и наберат по две касетки и приключват. Казват - "Заминаваме си." И това е", отбеляза Цветанка Манзурова – работник.

"Освен това цените, които искат за брането, са много високи – от 70 стотинки до 1 лев, което прави просто непродаваема продукцията. Защото ние 1 лев като дадем за бране и 1 лев за другите дейности като пръскане, торове, препарати и тогава трябва да ги продаваме 3 лв., за да имаме покритие. А никъде не ги купуват 3 лв.", разказа Кирил Димитров – черешопроизводител.

Изкупната цена на черешите в момента е около 1,50 лв. за килограм, което е крайно неизгодно за производителите.

"Последните години никога не сме излизали на печалба, а със субсидиите отиваме зорлем да покрием разходите, които сме направили. Ето сега аз трябваше да пръскам още един път, скъпи са препаратите за биологично производство и като икономисам тия средства някак по-малко разходи ще направя. И това ми е целта", допълва Кирил Димитров – черешопроизводител.

В помощ на производителите от Кюстендил да продадат и опазят черешите, полиция и община предприемат различни мерки.

"Кампанията ще бъде охранявана от полиция, от жандармерия, за която сме много благодарни на органите на МВР, като жандармерията ще се включи след 9-и, защото сега е заета с провеждането на изборите", заяви Огнян Атанасов - кмет на Кюстендил.

Отново ще може да се практикува и т.нар. "черешов туризъм" – в определени масиви, всеки, който желае ще може сам да си набере череши, като за килограм ще заплати символична сума.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин милион души у нас страдат от хранителни разстройства
Половин милион души у нас страдат от хранителни разстройства
Онс Жабер се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос
Онс Жабер се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос