НОВИНИ

БСП ще сезира КС, ако президентът не наложи вето на оръжието за Украйна, заяви Корнелия Нинова

живо нинова подкрепяме правителство мандат герб дпс възраждане
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:43, 19.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на договора за доставяне на оръжие от България за Украйна. Това каза пред репортери в Кюстендил лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя каза още, че е оптимист за съставяне на правителство с третия мандат, но отказа да прогнозира евентуалната коалиция, която би могла да се сформира.

БСП в писмо до президента: Наложете вето на военната помощ за Украйна

И Корнелия Нинова, и Борислав Гуцанов, които дойдоха на срещата с местния актив на социалистите в Кюстендил, са категорични, че България не бива да предоставя оръжие на Украйна:

"Първият вариант е президентът да го спре и да върне закона и да се преосмисли в парламента това решение. Защото президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война - лично той ги е правил. А сега се оказа, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако президентът не наложи (вето), ние ще започнем организация за Конституционния съд. Решението е противоконституционно и се радвам, че много конституционалисти, колеги юристи се изказаха - заради следното: В договорът, който е подписан, пише, че оттук нататък Министерският съвет може самостоятелно, на закрито заседание, да променя списъка на оръжията или боеприпасите, които се доставят, да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат на ратификация в Народното събрание задължително. Това е тотално нарушение на Конституцията. Аз съм сигурна, че това ще бъде отменено. По-добре да го спрем навреме, защото представете си, че тръгне този договор и след това Конституционният съд се произнесе, че е противоконституционен след 2 - 3 месеца. По-добре сега да се спре и се надявам Радев да прояви разум", каза Корнелия Нинова.

Тя коментира какви са очакванията сред социалистите за третия мандат за съставяне на правителство: "Аз съм оптимист за третия мандат, така че ще видим". Според нея носителите на втория мандат "Продължаваме Промяната" поставят условия, които не им гарантират мнозинство.

На въпрос на кого ще бъде връчен третият мандат отговори лаконично: "Както прецени президентът".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна
Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна
Температури под нулата в почти цялата страна утре сутрин
Температури под нулата в почти цялата страна утре сутрин