НОВИНИ

Бум на смъртността след злоупотреба с алкохол в Англия и Уелс

бум смъртността злоупотреба алкохол англия уелс
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:00, 06.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Смъртните случаи в Англия и Уелс от злоупотреба с алкохол са достигнали най-високите нива от 20 години насам след рязко покачване от началото на блокирането заради COVID-19, сочат данните на правителството, публикувани на 6 май 2021 г.

Данните от Службата за национална статистика показват, че е имало 7 423 смъртни случая, пряко причинени от злоупотреба с алкохол - 20% ръст спрямо 2019 г.

Рязкото покачване беше белязано от 17% увеличение през второто тримесечие на годината, след като Обединеното кралство започна първото блокиране заради коронавируса през март 2020 г., с 22% и 28% повишения през следващите тримесечия.

Числата на Службата за национална статистика сочат, че повечето от смъртните случаи са свързани с дългосрочна злоупотреба с алкохол и зависимост, предизвикваща алкохолно чернодробно заболяване, алкохолно отравяне и психични и поведенчески разстройства поради употребата на алкохол.

Данните също така показват, че смъртността от алкохол е значително по-висока в най-нуждаещите се райони на Англия и Уелс.

В Англия мъжете, живеещи в най-бедните райони, са четири пъти по-склонни да умрат от алкохол от тези в най-богатите.

Жените от бедните райони са три пъти по-склонни да умрат от алкохол, отколкото в най-богатите райони. Като цяло мъжете са почти два пъти по-склонни да умрат от алкохол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Модерна" е обявена за най-добрата ваксина в света
"Модерна" е обявена за най-добрата ваксина в света
Бабата, обвинена за смъртта на внучката си, остава в ареста
Бабата, обвинена за смъртта на внучката си, остава в ареста