НОВИНИ

Бунтът в Шри Ланка прерасна в ликуване след свалянето на властта

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:38, 10.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След месеци на недоволство, протестиращите в Шри Ланка свалиха президента и правителството на страната. Държавният глава обяви, че ще се оттегли, след като хиляди щурмуваха резиденцията му и подпалиха къщата на премиера.

Гняв, който прераства в ликуване. След успешния щурм протестиращите се настаниха в президентската резиденция и обявиха, че няма да я напуснат, докато президентът Готабая Раджапакса не се оттегли от управлението.

Преди щурма президентът и премиерът били отведени на безопасно място извън столицата. Държавният глава изразил готовност да се оттегли на 13 юли.

Погром в Шри Ланка: Нахлуха и подпалиха резиденцията на президента и дома на премиера

Протестите в Шри Ланка започнаха преди месеци, когато страната се оказа на ръба на банкрута.

До срива на икономиката се стигна заради пандемията, която напълно блокира приходите от туризма. Оказа се, че Шри Ланка вече не може да внася храна, гориво и лекарства. Заради липсата на медикаменти и оборудване в болниците се отлагат операциите. Училищата са затворени. Преди две седмици запасите от гориво на страна свършиха. Продажбата на бензин за лични автомобили беше спряна.

Инфлацията е в страната е около 55%. От началото на годината цените на храните са скочили 5 пъти. През май Шри Ланка изпадна в неизпълнение на външните си дългове, които възлизат на повече 51 млрд. долара.

От ООН предупреждават, че страната е изправена пред хуманитарна криза.

Следващите дни ще бъдат изключително трудни. Президентът се съгласи да подаде оставка, но ще видим дали това ще се случи. Наистина не знаем какво ще се случи, каза Бавани Фонсека, Център за политически изследвания, Шри Ланка.

Със смяната на управлението хората се надяват, че животът им ще се подобри. Но анализаторите не са толкова оптимистични. Те прогнозират, че дори на страната да бъде отпусната финансова помощ отвън, ще минат месеци, докато се усети промяна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от крайбрежната алея във Варна става пешеходна зона
Част от крайбрежната алея във Варна става пешеходна зона
Загуби за Борис Георгиев и Ивайло Димитров на турнира по джудо от Големия шлем в Будапеща
Загуби за Борис Георгиев и Ивайло Димитров на турнира по джудо от Големия шлем в Будапеща