НОВИНИ

Едва 30% от българите са ваксинирани, отчита се повишен интерес към втора бустерна доза

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:18, 10.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С новата ковид вълна въпросът за темпа на ваксинация става все по-актуален. Данните на Единния информационен портал сочат, че през уикендите броят на имунизациите рязко спада в сравнение с делничните дни. Същевременно има желаещи да се ваксинират с втора бустерна доза.

Година и половина след началото на ваксинацията срещу ковид, процентът на имунизираните у нас все още е едва 30. Данните показват, че след разрешението на втората бустерна доза има ръст в броя на желаещите да се ваксинират. От деня, в който тя започна да се поставя и у нас, над 50% от всички поставени ваксини са именно втора бустерна доза.

Според данните в портала три пъти е намалял броят на поставените дози през уикендите в столицата, ако сравним май и юни.

В страната ситуацията е по-тревожна - поставени са почти седем пъти по-малко ваксини. Това е периодът, в който големите болници затвориха имунизационните си кабинети, тъй като Касата вече не плаща този допълнителен труд за медиците.

Въпреки това, в пловдивската общинска болница "Свети Мина" са решили да отворят ваксинационния си кабинет.

Този път няма да бъде платено, разбираме ги, наистина бюджетът на здравеопазване е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност, смята проф. Петър Петров- МБАЛ „Свети Мина“, гр. Пловдив.

И в Пловдив обаче тази неделя работи само един кабинет. А след въвеждането на втората бустерна доза желаещи за ваксини има. През делничните дни пред пунктовете дори има опашки.

Д-р Симидчиев: Важно е темпът на ваксинацията да се промени

А вероятността човек да се зарази сега е голяма. Новият подвариант на Омикрон е поне 30 пъти по-заразен от оригиналния щам, казват експертите. Това обяснява и резкия скок в броя на заразените.

Почти всеки пети е положителен, тоест 20% от тестовете са положителни, обяснява д-р Александър Симидчиев.

В много от областните градове през почивните дни не работи нито един имунизационен кабинет. Вчера например в 19 области няма поставена нито една доза. Дори и през делничните дни ваксинацията в столицата става само със записване. Само от началото на юли приетите за лечение в болница за страната са 500 души.

Репортери: Мая Димитрова, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Германия: Разследват упоявани ли са жени на парти с канцлера Шолц
Скандал в Германия: Разследват упоявани ли са жени на парти с канцлера Шолц
Черно море вгорчи завръщането на Локомотив София в "Надежда", национал се превърна в герой за "моряците"
Черно море вгорчи завръщането на Локомотив София в "Надежда", национал се превърна в герой за "моряците"