НОВИНИ

Бурята Алекс порази Франция и Италия (СНИМКИ)

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:31, 03.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
бурята алекс порази франция италия снимки

Двама души загинаха и 25 са в неизвестност, след като буря, наречена Алекс, порази съседни райони на Франция и Италия. Поройни дъждове и наводнения опустошиха много населени места.

Проливни дъждове, наводнения и кални свлачища заляха Ница и много села на френската Ривиера. Издирват се 8 души, които са в неизвестност. Сред тях има двама жандармеристи и двама пожарникари, чиято кола е отнесена от водите на река.

Отнесени са мостове и пътища, поне сто къщи са разрушени. Има села, които са откъснати от света.

В една община са измерени 500 мм дъжд за едно денонощие, а на други места - близо 400 мм. Това се равнява на валежи за над 3 месеца. Според кмета на Ница това е най-страшното подобно бедствие в района от над един век.

В италианската област Пиемонт измериха още по-голям рекорд - 630 мм дъжд за едно денонощие. За същото време нивото на река По се повиши с 3 метра. И тук проливните дъждове причиниха наводнения и свлачища. Отнесени са пътища и мостове. В бедствието загинаха двама души, издирват се други 17.

Добрата новина дойде от Венеция, където за първи път беше използвана системата от бариери против наводнения, наречена "Моисей". След прогнозата за висок прилив 78 бариери се вдигнаха и площад "Сан Марко" не се наводни. Жителите на града си отдъхнаха след години на бедствия.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен южен вятър
Силен южен вятър
Жива верига на Боденското езеро в Германия
Жива верига на Боденското езеро в Германия