НОВИНИ

Чехия отваря магазини и ресторанти на 3 декември

чехия отваря магазини ресторанти декември
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:00, 29.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Правителството в Чехия заяви, че ще отвори отново магазини и ресторанти, музеи и галерии в цялата страна на 3 декември, тъй като разпространението на коронавируса продължава да бележи спад.

"Чешката република ще премине от ниво 4 към ниво 3 (от своята система от петстепенни ограничения) и денят, в който това ще се случи, е четвъртък следващата седмица," заяви министърът на здравеопазването Ян Блатни.

Страната с население от 10,7 милиона души водеше европейската статистика за новите инфекции и смъртни случаи от COVID-19 в продължение на месец. Но скоростта на растеж наскоро започна да се забавя поради ограниченията, въведени в средата на октомври, като ежедневното увеличение беше около 5000 случая срещу 15 000 миналия месец.

Коледни базари в Европа ще има, но при специални правила

"Очакваме по-нататъшно подобрение през следващата седмица", добави Блатни.
Магазините, които продават несъществени стоки, услуги като фризьорски салони, ресторанти и барове, галерии и музеи, ще бъдат отворени с ограничения, докато театрите и кината ще останат затворени за зрители.

Също така ще се увеличи лимитът за събиране на 50 души на открито и десет души на закрито и ще бъде отменен нощният комендантски час, въведен миналия месец.

Решението няма да засегне училищата. Университетите ще останат затворени както средните училища, с изключение на абитуриентските класове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН избира председател онлайн
БАН избира председател онлайн
Заснеха рядък вид пингвин на остров Галапагос
Заснеха рядък вид пингвин на остров Галапагос