НОВИНИ

Черно море отбеляза 110-ата си годишнина с пищно тържество

Черно море
Снимка: ПФК Черно море
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 05.03.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Черно море отбеляза своя 110-и рожден ден с тържество в Зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна, съобщиха от клуба.

На събитието присъстваха бивши футболисти, ръководители и деятели, допринесли за славната история на „моряците“. Част от тържеството бяха и организираните фенове на Черно море, които през годините са доказали своята любов и лоялност към варненския клуб.

Гостите бяха посрещнати в залата под звуците на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, който точно в 19:13 часа изсвири химна на България и химна на ПФК Черно море. Веднага след това участниците в тържеството имаха възможност да изгледат 20-минутен филм за историята на Черно море, който бе направен специално за годишнината на клуба. Присъстващите в залата станаха свидетели на невиждани до момента кадри, снимки и документи, отпреди повече от 110 години.

След прожекцията се проведе игра с публиката, а умения с топка показа най-малкият футболист в школата на Черно море Иво Ивков Иванов, който е роден 2018 година. Той, заедно със своите съотборници, излезе на сцената и показа първите стъпки във футбола.

На тържеството бяха отличени най-изявените футболисти в историята на Черно море – с над 200 мача за отбора в „А“ група. Това са 20 играчи, които са носили екипа на „моряците“, като 7 от тях не са между живите.

С едноминутно мълчание бяха почетени: Владимир Грозданов, Дамян Георгиев – Чудото, Никола Димитров, Светозар Светозаров – Бебо, Янко Атанасов, Тодор Атанасов – Барона и Димитър Боснов.

Плакет и специална фланелка за 110 години Черно море, получиха всички останали бивши футболисти, като на гърба на екипа беше изписано името на легендата на клуба и броя мачове, които е изиграл през кариерата си. Наградите им връчиха Председателят на съвета на директорите на ПФК Черно море Ерджан Шабан и Изпълнителният директор на клуба Пламен Андреев.

Ето и отличените:

Иван Андреев – Мирона 206 мача
Станислав Стоянов 270 мача
Милен Бакърджиев 213 мача
Георги Жеков 216 мача
Стефан Янев 228 мача
Иван Иванов 231 мача
Александър Александров 231 мача
Рафи Рафиев – Навършва 234 мача
Абил Билялов 252 мача
Здравко Митев 269 мача
Георги Илиев 461 мача
Стефан Богомилов 353 мача и 162 гола
Тодор Марев 422 мача

Специален плакет за цялостен принос към ПФК Черно море пък получи Тодор Великов. Той е най-дългогодишният служител на футболния клуб. Великов постъпва за първи път в Черно море преди 65 години. През 1958 г. започва да тренира футбол в школата. През 1964 г. с юношите старша възраст става републикански вицешампион. От 1965 г. до 1974 г. играе като защитник и халф за представителния отбор – има 136 мача с 9 гола в „А“ група. След това работи като наставник в школата, а по-късно е помощник треньор и старши треньор на мъжкия тим. През последните близо 25 години е част от ръководството на клуба, заемайки длъжността административен директор.

Плакет за лоялност към ПФК Черно море от името на феновете пък получи треньорът на Черно море Илиан Илиев. Той му бе връчен от председателя на Националния фенклуб на Черно море Иван Михайлов.

След тържеството ветераните и представителният отбор на Черно море увековечиха събитието с обща снимка на сцената на Зала 1 на ФКЦ – Варна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската смесена щафета с 13-о място на Световната купа по биатлон в Нове Место
Българската смесена щафета с 13-о място на Световната купа по биатлон в Нове Место
Поскъпването на храните продължава и в началото на март
Поскъпването на храните продължава и в началото на март