НОВИНИ

Цинуен Джън елиминира Даяна Ястремска и си заслужи място на финала на Australian Open

С достигането си до финала китайката си осигури дебютно влизане в топ 10 на света

Цинуен Джън
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:51, 25.01.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Цинуън Джън се превърна във втората китайка в историята, която достигна финал в турнирите от Големия шлем, след като победи украинската квалификантка Даяна Ястремска с 6-4, 6-4 във втория полуфинал от женската схема на Australian Open.

Във финала в събота 21-годишната Джън ще срещне Арина Сабаленка от Беларус, която по-рано днес победи американката Коко Гоф в два сета.

Ястремска, която записа три победи в квалификациите и още пет в основната схема, започнa по-добре двубоя и проби на старта за преднина от 2-0, но 12-та поставена Джън взе шест от следващите осем гейма, за да вземе първия сет. Във втората част китайката първа стигна до пробив, но Ястремска го върна веднага и имаше аванс от 3-2. След това Джън вдигна оборотите и отново взе подаването на съперничката си, след което затвори мача на собствен сервис след час и 42 минути игра.

Така Джън се класира за финала на Australian Open, без да срещне нито една тенисистка от топ 50 на световната ранглиста. Днес тя бе малко по-солидна във важните моменти, а Ястремска не успя да покаже най-доброто от себе си, тъй като изпитваше болки в коремен мускул.

С достигането си до финала Джън си осигури дебютно влизане в топ 10 на света, докато Ястремска ще се изкачи с 64 места до 29-та позиция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лисица кръстосва улица в София (СНИМКА)
Лисица кръстосва улица в София (СНИМКА)
Чешкият сенат отхвърли Истанбулската конвенция
Чешкият сенат отхвърли Истанбулската конвенция