НОВИНИ

ЦСКА отбелязва 41 години от знаменитата победа срещу Ливърпул

цска отбелязва години знаменитата победа ливърпул
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 17.03.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на ЦСКА отбелязва 41 години от една от най-големите победи в своята история, а именно отстраняването на действащия европейски шампион Ливърпул.

През сезон 1981/82 в четвъртфиналите на турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ) "армейците" се изправят срещу носителя на трофея от миналата кампания и губят първия двубой на "Анфилд" с 0:1.

На реванша в София на 17 март 1982 година обаче пред 70 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски" момчетата на Аспарух Никодимов стигат до знаменита победа, след като Стойчо Младенов бележи за 1:0 в 77-ата минута и по този начин праща в продълженията.

В 101-ата минута отново на сцената излиза Младенов, който бележи за 2:0 и по този начин праща ЦСКА на полуфиналите на КЕШ, а освен това си печели и прозвището Екзекутора на Ливърпул.

Ето как и от ЦСКА отбелязоха годишнината от елиминацията на Ливърпул:

"На днешния ден преди 41 години ЦСКА елиминира пред 70 000 зрители действащия европейски клубен шампион Ливърпул. След загуба с 0:1 на Анфийлд армейците изнасят един от най-силните мачове в клубната история. 13 минути преди края Стойчо Младенов използва неразчетено излизане на Брус Гробелар и с глава открива резултата. Така срещата стига до продължения. В тях отново Стойчо Младенов бележи във вратата на "мърсисайдци". Действащият европейски шампион се вдига на тотален щурм, но безпогрешният Велинов отчайва англичаните. ЦСКА за втори път в историята си достига по полуфиналната фаза в най-силния европейски турнир.

Елиминирането на Ливърпул е кулминацията на една от най-силните кампании на ЦСКА в Европа, която започва с отстраняването на действащия шампион на Испания Реал Сосиедад още през септември, а "армейците" окончателно се утвърждават като част от елита на Стария континент. Само година по-рано червените вземат скалпа на Нотингам Форест, който също е действащ европейски шампион, а детронираните носители на КЕШ стават три в рамките на по-малко от 10 години.

ЦСКА - Ливърпул 2:0 (след продължения)

(Стойчо Младенов, 77, 101)

ЦСКА: 1.Георги Велинов, 2.Красимир Безински, 3.Динко Димитров, 4.Методи Томанов, 5.Георги Димитров, 6.Георги Илиев, 7.Цветан Йончев, 8.Стойчо Младенов, 9.Спас Джевизов, 10.Пламен Марков, 11.Радослав Здравков

Смени: Никола Велков, Ружди Керимов

Старши треньор: Аспарух Никодимов"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
47 години от Левски - Барселона 5:4
47 години от Левски - Барселона 5:4
Задържаха служител на МВР за подкуп
Задържаха служител на МВР за подкуп