НОВИНИ

Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на "Ролан Гарос"

bnt avatar logo
от Калоян Николов
11:51, 28.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Голям шлем
цветана пиронкова класира втория кръг ролан гарос

Втората ракета на България в женския тенис Цветана Пиронкова започна днес участието си на "Ролан Гарос" в мач от първия кръг на надпреварата срещу германката Андреа Петкович.

Пиронкова успя да победи Петкович с 6:3, 6:3 и се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис!

Мачът трябваше да започне в 12 ч. българско време но обилният дъжд над френската столици забави срещата с два часа.

Двубоят бе излъчен пряко в ефира на БНТ 3.

Преди мача:

След същинския подвиг, който направи на "US Open", където достигна четвъртфиналите, Цвети получи "уайлд кард" за участие в Откритото първенство на Франция по тенис.

Това е 13-о участие на Пиронкова в Париж, като досега осем пъти е преодолявала първия кръг на турнира от "Големия шлем".

Последният път, когато пловдивчанката не успа да премине първото препятствие бе през 2013 г.

През 2016 г. Цвети записа най-доброто си представяне, като достигна четвъртфиналите, където отстъпи на Ана Иванович.

Любопитен факт е, че ако се справи със съпротивата на Петкович, във втория кръг на последния турнир от "Големия шлем" за 2020 г. Пиронкова отново може да премери сили със Серина Уилямс.

Петкович се завръща на корта след дълго отсъствие заради травма на лявото коляно и е далеч от оптималната си игрова форма.

Германката има на сметката си два четвъртфинала от "Ролан Гарос" - през 2011 г. и 2014 г, като в последния случай достигна и полуфиналната фаза на турнира.

В единствената среща между двете тенисистки досега победител е Петкович.

Това се случи през 2014 г. в групите на Турнира на шампионките, който се проведе в България.

Тогава германката спечели и титлата.

Първи сет:

Двубоят започна отлично за Пиронкова, която успя да пробие съперничката си още в първия гейм, като го затвори при резултат 40:15.

Цвети затвърди доброто си начало на мача и във втория сет, като пласираше добре сервиса си, реализира ас и закономерно спечели и втория сет при резултат 40:15.

Третият гейм също се разви благополучно за Пиронкова, която успя да се справи със сервиса на Петкович, направи втори пробив в първия сет и напълно заслужено поведе с 3:0 гейма срещу германката.

В четвъртия гейм българската тенисистка първоначално намали оборите и не бе напълно концентрирана в пласирането на първия сервис.

В случаите, когато сервисът на Пиронкова влизаше, Петкович отвръщаше с агресивен ретур и поведе в резултата с 15:40.

Все пак играта на Цвети се стабилизира и това ѝ позволи да навакса натрупания пасив, за да стигне до равенството 40:40, но неубедителността на Пиронкова при играта на мрежата върнаха германката в мача.

Вдъхновена от завоюването на първия си гейм в мача, Андреа Петкович започна петия гейм на първия сет със самочувствие и го спечели, за да намали изоставането си на 3:2 гейма.

Следващите два гейма бяха изцяло в инициативата на Пиронкова, която успя да се отърси от двата поредни загубени гейма, концентрира се, добре пласираше както сервисите си, така и ретурите си, за да увеличи преднината си в първия сет на 5:2 гейма срещу Петкович.

Първият опит на Цвети Пиронкова да затвори сета в своя полза се оказа неуспешен, като позволи на съперничката ѝ да направи пробив и да направи резултата 5:3.

В последвалия гейм българската тенисистка успя да стигне до троен сетбол - 0-40 благодарение на елегантна къса, марков бекхенд по диагонала и грешка от бекхенд-слайс на германката.

Поредният изящен бекхенд-уинър по правата на Цвети затвори сета след 39 минути игра при резултат 6:3 за Пиронкова.

Втори сет:

По подобие на първия сет Пиронкова започна много уверено втория и със страхотен сервис и концентрирана игра на мрежата българката спечели гейма без да загуби точка.

Във втория гейм Цвети направи пробив, след като Петкович допусна две поредни грешка от форхенд в мрежата и авансът на Пиронкова стана 2:0.

Андреа върна пробива още в следващия гейм, въпреки добрата игра на Пиронкова.

В четвъртия гейм преимуществото бе на страната на Цвети, която на два пъти повеждаше в точките, но съперничката ѝ съумяваше да изравни, а след това и да спечели подаването си, за да направи равенство в геймовете - 2:2.

Петият гейм мина изцяло под инициативата на Пиронкова, която максимално успя да затрудни Петкович със сервиса си. След форхенд по диагонала Петкович германката изпрати топката в аут и резултатът стана 3:2 в полза на Цвети.

В шестия гейм Пиронкова направи поредния си пробив в мача и поведе в сета с 4:2, след което спечели сервирането си и направи резултата 5:2 гейма в нейна полза.

Петкович не се предаде и успя да спечели сервис-гейма си за оставане в мача, въпреки силната преса на Пиронкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейства останаха без подслон след пожар в Разлог
Семейства останаха без подслон след пожар в Разлог
Борисов: Ние сме като едно семейство с Цветанов - след 20-годишен брак и сме се разделили
Борисов: Ние сме като едно семейство с Цветанов - след 20-годишен брак и сме се разделили