Д-р Кацаров: Реалистичната цел е след 2 месеца 80% от хората над 60 г. да са ваксинирани

от БНТ
13:36, 17.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
кацаров реалистичната цел месеца хората ваксинирани
Слушай новината

"Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел." Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

В рамките на разговора двамата обсъдиха епидемичната ситуация и имунизационния обхват на територията на Европейския съюз, както и проблемите, пред които са изправени държавите членки при изпълнението на ваксинационните си кампании.

Министър Кацаров посочи, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г.

"Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот", коментира здравният министър.

Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с COVID-19.

"Подобрихме логистиката, за да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ лекар ще има достъп до необходимите за пациентите му ваксини. Но темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък и това не се дължи на лоша организация", посочи той.

Здравният министър допълни, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла:

"Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората", категоричен бе той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград
Премиерът Янев след срещата със Заев: Отговорността е на политиците
Премиерът Янев след срещата със Заев: Отговорността е на политиците