НОВИНИ

Да преминеш отвъд границите: Гергана Дойчинова и нейната кауза

Росица Белева
от Росица Белева
16:43, 22.06.2020
5996
Чете се за: 05:59 мин.
Истории
отвъд границите ела пещерата гергана дойчинова

Лятото е прекрасно време за пещери, нови срещи с приказния подземен свят и неговите обитатели - прилепите. След посещенията на пещерите "Съева дупка" и "Проходна", както и вълнуващото преминаване по тролей над Фотинските водопади, Гергана Дойчинова е подготвила ново предизвикателство.

На 11 юли ни кани да минем "Отвъд границите" с тези от нас, които се намират в неравностойно положение и заедно да посетим приказната пещера "Бачо Киро". Сега за първи път проектът е одобрен и финансиран от столичната програма "Социални иновации".

Идеята на Гергана Дойчинова е да направи нещо различно за хората със специални потребности. Да ги заведе на труднодостъпни места и да им помогне да се докоснат до непознатия свят в природата. Да прекарат един различен ден, напускайки до болка познатите им стени на дома.

Търсейки доброволци в това начинание, Гергана среща подкрепата на "Планинско спасяване", област Пазарджик. На помощ идват и "Пещерно спасяване" и пещерни клубове от страната. Така, през 2018 година успява да реализира първото посещение на пещера "Съева дупка". Като цяло първото събитие се оказва изключително успешно и за двете страни, защото всеки научил нещо за другите.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Тогава никой нямаше опит с това. Нито спасителите, нито хората с увреждания. Те ми казаха - от нас инвентара и екипа, ти подсигури хората с увреждания. Аз първоначално като казах на хората, че ще ходят в пещери, те се стресираха и разбрах, че трябва да променя начина, по който ги каня, защото явно в техните глави отеква като нещо страшно, тъмно, непознато. Та се наложи да променя начина, по който ги каня. И изведнъж списъкът започна изненадващо да нараства.

В събитието участват около 15 човека в неравностойно положение. Повечето в колички.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Имаше и незрящи. Те за мен бяха много интересни, защото специално ги бях помолила да ми разкажат, след като излязат от пещерата, своето усещане, тъй като те възприемат пещерата по различен от нас начин. А именно, че ние много голяма част от това, което възприемаме около нас, е благодарение на очите. При тях са обострени всички останали сетива, те само с очите си не виждат. И бяха интересни разказите им, защото казваха, че са усещали как се сменя по-тъмно и по-светло. Направило им много силно впечатление миризмата вътре в пещерата, която не е била отблъскваща. Била е много приятна. Чували са гласове и шумове като фон, които са били различни. Те опипваха релефите, до които можеха да стигнат и казаха, че било много приятно усещането и за ръцете им. Като цяло се чувстваха много добре вътре в пещерата. И това е един малко по-различен поглед.

Разбира се, това, което ние можем да учим от тях е, че те преодоляват много повече страхове от нас и се доверяват на едни абсолютно непознати хора. И влизат в нещо, което им е абсолютно непознато, споделя опита си Гергана. Тези срещи се оказват един много хубав мост за изграждане на едни взаимоотношения.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Моята цел в тези събития беше всички да се чувстват едно цяло и носилката да не бъде просто носене на един човек в носилка, а да се създаде една атмосфера на приятелство, на взаимно споделяне същевременно. И тези хора наистина да се почувстват в един кръг на приятели, както всички ние отиваме с някаква компания някъде, така и те да се почувстват. И разбира се, да могат да бъдат изведени от тези до болка познати четири стени.

След това Гергана и помощниците й решават да направят нещо малко по-различно. Последвало посещението на пещерата "Проходна", където имало един атракцион.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Пуснахме едно въже от окната. И там ги издигахме на височина от около 50 метра в евакуационен стол за тези, които можеха да сядат. А тези, които бяха абсолютно неподвижни и не могат да държат гръбнака си, ги вдигахме с носилките нагоре. Наистина беше едно много силно усещане за тях.

И това е още едно доказателство или урок, който можем да вземем, каза Гергана.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Завиждам на тези хора, благородно разбира се, за всички тези страхове, които преодоляват, защото пред нас стои единствено страхът от високото. Ние разполагаме с много повече информация от тях, докато за тях всичко е абсолютно непознато. Те се оставят в ръцете на едни хора да правят нещо с тях. Доверието е много по-голямо от това, което ние гласуваме.

След това доброволческите екипи и Гергана решават да направят нещо доста по-предизвикателно – преминаване по тролей над Фотински водопади. За целта екипът изгражда тролея само в рамките на няколко часа предния ден.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Тролеят беше с дължина 130 метра, премина на височина около стотина метра над Фотинските водопади. Гледка, която малцина са виждали, включително и аз не съм видяла, защото не стигна времето да премина. Но минаха 18 човека с увреждания, дойдоха от Ямбол, от Варна, от София от Щърково, от Пловдив, от много места из България. Включиха се в тази инициатива около 120 доброволци, 12 от тях бяха с джипове, които превозваха хората от село Фотиново до изходната точка на тролея. Може би това беше най-грандиозното събитие.

Всичките ни инициативи бяха на доброволни начала. Всички участваха с личните си средства, с лични разходи, споделя Гергана.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Аз се опитвах да търся финансиране за тези наши инициативи, защото е хубаво да разчиташ на някакъв инвентар, който изобщо не е евтин, една носилка струва около 5000 лева. Отделно винаги трябва да има един екип от спасители, които да бъдат там, ако се наложи. За това е хубаво да има финансиране. Отделно е свързано с много разходи. Например миналата година получихме дарение от едно момиче 300 лева за превоз с бус, който качи двама човека в инвалидна количка и двама придружители от София до Дряново.

Сега за първи път проектът на Гергана Дойчинова е одобрен от Столична община в категория „Социални иновации“. И за първи път получава финансиране за две посещения – на пещерата "Бачо Киро" на 11 юли и на пещера "Проходна" на 6 септември. Няма ограничение в броя на участниците. Единственият проблем е дали ще има достатъчно доброволци, които да носят носилки.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Различното и иновативното е, че всяко едно посещение в пещерите е свързано с носене на носилки. Всички тези хора, които не могат да се придвижват самостоятелно, ги слагаме на носилки. Всяка една носилка се носи от 6 човека. С тези носилки ние преминаваме през цялото трасе от там, докъдето стига количката. В залите вътре спираме, изправяме ги. Не всички са с вродени увреждания, много от тях са имали живот като нашия активен, но впоследствие или са се разболели, или са имали някаква физическа травма се е случила и те са приковани към количките. Когато ги изправяхме в пещерата на носилките, те казваха, че от години не са седели в тази поза.

Едно от най-тежките и трудоемки неща е, че трябва да бъдат носени хората и всяка една носилка се носи от 6 човека, обяснява Гергана.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Значи, ако имаме 10 човека да ги прекараме през пещерата и ако имаме само един екип от 6 човека, те просто ще се скапят физически. Хората, които са на собствен ход, ги придружават двама доброволци. Като цяло винаги търсим много доброволци.

Доброволчеството за Гергана е нещо съвсем естествено и начин на живот. Още от 17-годишна тя разнася буркани с храна по ужасни места, мизерни мазета, стаи без прозорци.

Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": Аз никога не съм спирала да бъда доброволец, дори след като си тръгнах от "Каритас". Там работих връзки с обществеността и реклама. Дори след като си тръгнах, продължих да се занимавам с доброволчество, работих с наркомани, в център за самотни майки, боди арт терапия на хора с увреждания. Те винаги са били някаква част от живота ми и може би тази фондация е нещо съвсем естествено, което се появи в живота ми. Да направя нещо различно за тези хора.

Създава фондация "Ела и ти" през 2017 г. в подкрепа на хората в неравностойно положение. Започва дейността си с изготвяне на красиви изделия от отпадъци, като включва активно самите хора.

Иначе Гергана е химик инженер по образование и дълго време работи в тази сфера. Преди около 10 години напуска химическия сектор. След това попада на фирма, която произвежда абсолютно натурални козметични продукти. Там изгражда доста голям екип от хора, с които използват ежедневно различни продукти.


Гергана Дойчинова, основател на фондация "Ела и ти": И опаковките от тези продукти реших, че можем да им дадем някакъв нов живот. И така реших да инволвирам хората в неравностойно положение да изкарват някакви пари. Затова реших да им създам някаква работа вкъщи, с която малко да ги подпомогна, а от друга страна те пък да се чувстват значими заради това, че вършат нещо. Измислях от опаковките да се правят различни чанти, които да служат на ползващите продуктите като рекламни материали.


В един момент решава да спре тази дейност поради физическа невъзможност. Продължава, обаче, да бъде кореспондент на "Радио Ватикана". Вече 28 години тя отразява живота на църквата от Софийската епархия.

Най-вълнуващите й преживявания от работата й като кореспондент на радиото е, че предавала двете исторически събития - посещението на двама папи в България - Св. Йоан Павел II и папа Франциск. Още помни как предава и репортаж за БНР от площада в Пловдив за литургията на открито.

Историите на Гергана не свършват дотук. За бъдещите си проекти по отношение на фондацията има още много идеи.

Нейни помощници са "Планинско спасяване - област Пазарджик", "Пещерно спасяване", местни пещерни клубове и доброволци от цялата страна. Усилията им не остават незабелязани. Миналата година печелят и отличие от TimeHeroes в нова категория за смел подход на годишните награди на доброволци.

Ето и един кратък поглед за 2019 г. С участието на 60 човека с увреждания и с подкрепата над 150 доброволци от цялата страна фондация "Ела и ти" успява да реализира:

*Преминаване по тролей над Фотински водопади
*Посетихме пещера Бачо Киро
*Kачихме се със сем. Гетови на Черни връх
*Изкачвахме Община Пазарджик с един смелчага
*Засаждахме дръвчета в област Пазарджик
*Полетяхме в тандемен полет над Сопот
*Играхме и се състезавахме в адаптирани забавни игри на открито
*Играхме и се състезавахме, като част от състезанието По стъпките на Алеко с приятел
*Бяхме доброволци в състезанието Спици и Бодли
*Рисувахме с пръсти в Клуба на пътешественика
*Организирахме карнавал с маски

Доброволците или добротворците са хора, които можеш да опишеш само с една дума. И тя е едно голямо сърце. Или го носиш, или не го носиш. Да се занимаваш с такава работа трябва да правиш разлика между милосърдие и милостиня, казва Гергана Дойчинова, която е достоен пример за тази кауза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов, Горанов и Менда Стоянова разпитвани по разследването срещу Божков
Борисов, Горанов и Менда Стоянова разпитвани по разследването срещу Божков
Доброволци от Варна почистиха сградата на Аквариума от графити
Доброволци от Варна почистиха сградата на Аквариума от графити