НОВИНИ

Дамите атакуват!

дамите атакуват
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 17.07.2023
Чете се за: 09:00 мин.
Спорт
Слушай новината

През настоящата седмица започва световното първенство по футбол за жени в далечните нам Нова Зеландия и Австралия. Като цяло и дамският футбол не е особено близък на хората в Централна и Източна Европа, но е истина, че в женското направление се влагат огромни усилия, за да може и те да печелят повече, и те да получават по-подобаващо внимание, и те да ангажират рейтинга на телевизиите, които излъчват мачовете им, и те да се радват на поне частица от славата, която получават техните колеги от мъжкия пол.

Вече говорихме за това как този форум може да е катализатор на изцяло положителна промяна за женския футбол на Зеления континент, а сега е време да ви представим и десет от дамите, за които ви съветваме да бъдете особено бдителни, защото вероятно те могат да бъдат звездите на задаващия се Мондиал. Няма да ги категоризираме, просто ви запознаваме със следните важни фигури. И ви припомняме, че всичко най-важно от шампионата може да гледате на живо по БНТ 3 от този четвъртък (20 юли).

Сам Кър, Австралия: Ако женското първенство беше холивудска продукция, то Кър щеше да участва в нея. Кър е най-разпознаваемата състезателка на една от страните кодомакини. Играе като централен нападател. Тя е топ-реализаторката на Австралия за всички времена и дори носеше флага на страната си по време на коронацията на Крал Чарлс. Защитава цветовете на Челси на клубно ниво, като нейната мениджърка Ема Хайес я определи като „най-добрата в занаята“.

Алексия Путеяс, Испания: Това име вероятно вече сте го чували. Носителка на "Златната топка" при жените. В последните две години. Нейната фигура определено е фундаментална за играта – на 29 години тя често влиза в конфронтация с Испанския футболна федерация заради неправди, касаещи женския футбол. Пропусна европейското първенство през миналото лято заради контузия. Има седем титли на Испания и два триумфа в Шампионската лига с Барселона. Смята се, че тя е най-добрата футболистка в света в момента.

Ада Хегерберг, Норвегия: Като заговорихме за носители на "Златната топка" – норвежката е пионер в това отношение. Тя спечели първата "Златна топка", връчвана на дамите – и стори това през 2018. Което изглежда напълно нормално – на клубно равнище има вече осем титли на Франция и, забележете, шест (6!) Шампионски лиги с Лион. По подобие на Путеяс, имаше проблема с местната футболна асоциация, като отказваше да играе за Норвегия в продължение на 5 години в знак на протест към методиките и политиките в женския футбол в страната.

Алекс Морган, Съединените Щати: Красивото лице на женския футбол. Красивото лице, което вече има 9 гола в 18 мача на Световни първенства. Както и две титли от Мондиали. Известна е със специфичния начин, по който отпразнува головете си, имитирайки отпиване от въображаема чаша за чай. Изказа се доста остро срещу първоначалните планове на ФИФА да си партнира със Саудитска Арабия за това световно първенство – планове, които бързо бяха забравени и турнирът отиде в Австралия и Нова Зеландия.

Кийра Уолш, Англия: Основополагаща фигура за английския национален тим, която с право може да се гордее, че беше с ужасяващо голяма роля при спечелването на европейската титла през миналото лято. Получи наградата за играч на мача във финалния сблъсък на "Уембли" срещу Германия, струва ми се, че това казва достатъчно. След онзи триумф отиде в Барселона, където спечели Шампионската лига. Значението на Уолш за Англия ще бъде дори още по-голямо, имайки предвид че титулярният капитан Лея Уилямсън няма да играе на шампионата заради травма.

Александра Поп, Германия: Споменавайки финала през миналото лято между Англия и Германия, Поп не взе участие в него, след като се контузи на загрявката. Никога няма да разберем дали Бундестима нямаше да спечели онази среща, ако забележителната нападателка беше на игрището в онзи последен ден на юли. И това не е преувеличение – Александра вкара във всички мачове на Германия по пътя към финала на Евро 2022. Притежава впечатляващ отскок, който е отлично подплатен с прелестна игра с глава.

Марта, Бразилия: Да си дойдем на думата. Символът на женския футбол и може би единственото име, което през годините натрупа световна слава, съпоставима с тази на някои от колегите и при мъжете. Има 20 мача на световни финали зад гърба си, в които е отбелязала 17 гола, но така и не успя да стигне до титлата със "Селесао". Дали пък последната поява на 37-годишната ветеранка няма да е нейният върховен миг? Видяхме как едно последно в кариерата на един легендарен играч световно първенство приключи с титла в Катар през декември. Статистиката ѝ? 175 мача и 115 гола за Бразилия.

Асисат Ошоала, Нигерия: „Суперорлите“ не са изпускали световно първенство за жени от 1991 насам, но само веднъж за този период са успявали да стигнат до фазата на ¼-финалите. Но сега могат да се надяват, че тази неособено добра тенденция ще се промени, защото могат да разчитат на намиращата се в прекрасна форма 28-годишна Ошоала. В портфолиото ѝ откриваме 83 гола в 89 двубоя за Барселона, което логично кара нейният наставник в Нигерия – Ренди Уолдрум да каже, че „с нея в редиците си Нигерия може да победи всеки“.

Уенди Ренар, Франция: На последното световно първенство „петлите“ бяха домакини и претърпяха горчиво разочарование. Но дори и тогава Ренар изпъкваше като лидер. Изпъкваше, разбира се, и заради физическите си дадености, които ѝ позволяват да доминира във всяка една точка от терена. Прекарала 17 години в Лион, Ренар може да се похвали с внушителните 32 трофея в кариерата си. Праз март тази година тя каза, че ще пропусне Мондиала, защото иска да защити психическото си здраве, но след уволнението на Колин Диакр и назначението на съфамилника ѝ Ерве Ренар размисли.

Перниле Хардер, Дания: Пропусна по-голямата част от последния сезон заради травма, но въпреки всичко имаше съществен принос за Челси във финала за ФА Къп, когато помогна на лондончанки да победят Манчестър Юнайтед. През 2020 в разгара на пандемията стана най-скъпата състезателка в света след трансфера си от Волфсбург в английския тим. Очевидно смяната на средата изобщо не я притеснява, след като съвсем наскоро и в последните седмици осъществи още един трансфер, завръщайки се в Германия – този път в Байерн Мюнхен.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекцията по труда се включва в кампанията на НАП срещу "заплатата в плик"
Инспекцията по труда се включва в кампанията на НАП срещу "заплатата в плик"
В Сърбия завърши седмицата на "Щастливото спускане" по река Ибър
В Сърбия завърши седмицата на "Щастливото спускане" по река Ибър