Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Даниел Митов: Декларацията на ГЕРБ в НС събуди правителството да реагира на исканията на Русия

Калина Попова
от Калина Попова
21:47, 28.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко пъти попитахме какъв е геополитическият анализ на премиера по отношение на намеренията на Руската федерация, на конфликта НАТО - Русия. Отговорът беше: "Ние сме за мир, разбирателство и красота". До момента чувам само фантазии, както геополитчески, така и вътрешнополитически, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС в "Панорама".

"Това правителство работи с пожелание. Аз също съм за дипломатическо решение, но отвъд това има реалности, които трябва да бъдат отчетени", допълни Митов.

Според него декларацията на ГЕРБ от трибуната в Народното събрание е събудила правителството да реагира на исканията на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България. На въпрос дали трябва да провеждаме "ястребова" политика, Митов отговори, че е лично е водил такава, когато е бил външен министър.

ГЕРБ поискаха изслушване на премиера, военния и външния министър в НС заради Русия

"Не беше лесно, когато 2014 година Русия анексира Крим. 2014 - 2015 г., когато се налагаха санкции срещу Русия, ние трябваше да застанем твърдо на позицията да подкрепим тези санкции, защото много добре знаем какво означава нарушаването на териториалната цялост на една държава", поясни Даниел Митов.

Коментира, че отношенията между България и Северна Македония са били задръствани през последните 30 години, като най-лошо е било при премиера Груевски. Когато става дума за това дали РСМ да продължи напред с преговорите за членство в ЕС, трябва да си дадем сметка, че България има определени интереси, които трябва да защити, заяви депутатът.

Акцентите от съвместното заседание на правителствата на България и РСМ

"Българското общество ще смята за реални резултати защитата на правата на българите в Северна Македония, елиминирането на езика на омразата, корекции в учебниците, които понякога стъпват на исторически фалшификации и извинение на хората с българско самосъзнание, които са пострадали заради него", допълни Митов.

Основната критика на ГЕРБ към бюджета за 2022 г. е свръх харченето. Част от парите в бюджета са предвидени да дойдат по Плана за възстановяване, който поне до средата на годината ще стои замразен в ЕК, смята Даниел Митов.

Тристранката не постигна единодушие за Бюджет 2022

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънчеви панели в панелния блок - как един инженер пести от сметките за ток?
Слънчеви панели в панелния блок - как един инженер пести от сметките за ток?
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open