НОВИНИ

Повечето региони у нас вече са в трета зона, расте натискът в болниците

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:24, 28.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Близо 10 000 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието у нас. Още един регион премина в трета зона според Плана за справяне с пандемията.

В 4 области заболеваемостта на двуседмична база е над 2000 на 100 000 население, а в 17 - над 1000. Това увеличава натиска към болниците, но проблем са не само леглата, а и наличността на медиците. Само за последните 10 дни над 1200 медици са с положителен тест. Така, дори да има легло, няма кой да го обслужи.

Заразата продължава своя ход - процентът на положителни проби и днес е над 26. Положителните PCR тестове обаче, които по принцип по-точно регистрират Омикрон, са почти 39% от направените през изминалото денонощие.

Най-много нови случаи отново има в София - над 2400 и в Пловдив - над 1000. 5455 са пациентите в болница, 520 от тях в интензивни отделения.

Още един регион преминава в Eтап 3 по новия план за овладяване на пандемията. Той включва областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Хасково.

Западна и Югоизточна България са в етап 3 от плана за ковид - ще има ли нови ограничения

За хода на заразата може да съдим и от това, че само за две седмици са направени над половин милион теста. Омикрон вече почти напълно доминира у нас - по данни на Центъра по заразни болести 85% от пробите са именно Омикрон.

Според проф. Ива Христова, увеличават се и случаите на грип, като е регистриран и случай на коинфекция - дете е заразено и с грип, и с коронавирус.

Притеснително е, че поставените ваксини продължават да бъдат предимно трета доза - на този етап със завършен основен етап на ваксинация са под 30% от населението, а с бустерна доза - около 8%. За сравнение - по данни на европейската комисия 50% от възрастните в Евросъюза са с бустерна доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преподавател в музикална школа е задържан за блудство с 10-годишно момче
Преподавател в музикална школа е задържан за блудство с 10-годишно момче
Виктория Лазарова e полуфиналистка на турнир от "ITF" в Кайро
Виктория Лазарова e полуфиналистка на турнир от "ITF" в Кайро