Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Лорер: За месец показахме, че нашата коалиция може да се справи с предизвикателствата

Калина Попова
от Калина Попова
21:24, 28.01.2022
8229
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Заявихме нашата стратегия много ясно - България е за деескалация чрез дипломация и Министерският съвет е този, който определя външната политика. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в "Панорама" нарастващото напрежение между НАТО и Русия.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", смята той.

ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт

Лорер вярва, че дипломацията ще надделее, а газопотокът към Европа няма да спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Даниел Лорер.

Има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените в цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо. Бюджет 2022 изпраща ясно послание - че е бюджет на икономически растеж, инвестира в хората и в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, каза още той.

Работодателите от НСТС са обидени на министър Василев, написаха отворено писмо

"Работещи бедни" не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

"Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки", коментира той.

Само в рамките на първото междуправителствено заседание на България и РСМ са открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история, подчерта Даниел Лорер.

България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

Определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели.

"Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод - г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия", заяви министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open
Предимно слънчево време с намаляване на вятъра
Предимно слънчево време с намаляване на вятъра