НОВИНИ

Министър Лорер: За месец показахме, че нашата коалиция може да се справи с предизвикателствата

Калина Попова
от Калина Попова
21:24, 28.01.2022
9254
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Заявихме нашата стратегия много ясно - България е за деескалация чрез дипломация и Министерският съвет е този, който определя външната политика. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в "Панорама" нарастващото напрежение между НАТО и Русия.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", смята той.

ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт

Лорер вярва, че дипломацията ще надделее, а газопотокът към Европа няма да спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Даниел Лорер.

Има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените в цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо. Бюджет 2022 изпраща ясно послание - че е бюджет на икономически растеж, инвестира в хората и в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, каза още той.

Работодателите от НСТС са обидени на министър Василев, написаха отворено писмо

"Работещи бедни" не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

"Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки", коментира той.

Само в рамките на първото междуправителствено заседание на България и РСМ са открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история, подчерта Даниел Лорер.

България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

Определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели.

"Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод - г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия", заяви министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open
Нов скандал между тенисист и съдия на Australian Open
Предимно слънчево време с намаляване на вятъра
Предимно слънчево време с намаляване на вятъра