НОВИНИ

Даниил Медведев осъществи знаменит обрат от 0:2 сета срещу Зверев и отново ще играе за титлата на Australian Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:07, 26.01.2024 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
даниил медведев осъществи знаменит обрат сета зверев отново играе титлата australian open
Слушай новината

Даниил Медведев стана вторият финалист в тазгодишното издание на Australian Open, след като в полуфиналите осъществи запомнящ се обрат от 0:2 до 3:2 сета срещу германеца Александър Зверев, за да го елиминира след 5:7, 3:6, 7:6(4), 7:6(5), 6:3.

Мачът на централния корт "Род Лейвър Арена" продължи 4 часа и 22 минути, а в него зрителите по трибуните видяха втория пълен обрат за руснака от началото на турнира, след като във втория кръг той отново заличи два сета пасив срещу финландеца Емил Руусувуори.

В днешния ден обаче срещата започна трудно за бившия №1 в света, който в откриващата част изостана с 1:4 гейма, но въпреки това намери начин да стигне до равенството при 5:5. Последва нов спад в играта на Медведев, от който Зверев се възползва, за да пробие при 6:5, след което отрази два брейкбола по пътя си към успеха със 7:5 в първия сет.

Във втория германецът категорично беше по-добрият от двамата тенисисти на корта, печелейки на два пъти подаването на своя съперник за крайното 6:3, което доближи световния №6 само на една част от втория му финал в турнирите от Големия шлем.

В третия сет Медведев стабилизира играта си на свое подаване и на свой ред имаше няколко шанса да пробие сервиса на Зверев, но в бившият финалист на US Open устоя на напрежението и така победителят трябваше да бъде определен в тайбрек. В дългия гейм битката беше равностойна до 4-4 точки, след което руснака взе всяко едно от последните три разигравания, за да измъкне частта със 7:6(5).

Четвъртият сет премина при подчертано предимство за сервиращите, като Зверев отрази единствените две възможности за пробив, до които се добра неговия съперник в осмия гейм. Впоследствие се стигна отново до тайбрек, в който германецът имаше аванс от 5-4, но Медведев повече не му даде точка до края и след 7-5 в своя полза изравни резултата в двубоя.

В последната пета част бившият шампион от US Open осъществи решителния брейк в петия гейм, повеждайки с 3:2, след което в деветия проби отново подаването на съперника си за крайното 6:3, което класира Даниил Медведев за неговия трети финал в "Мелбърн Парк" в последните четири години.

По този начин в неделния ден руският тенисист ще преследва своя втори трофей в турнирите от Големия шлем, като негов съперник на последното стъпало ще бъде италианецът Яник Синер, който по-рано днес отстрани 10-кратния шампион на Australian Open Новак Джокович в четири сета.

В същото време Александър Зверев засега остава само с едно участие в мач за титла от надпреварите от Големия шлем - на US Open 2020, когато на финала той допусна обрат от 0:2 сета срещу Доминик Тийм. Любопитното е, че до днешния ден това бе единственият случай в кариерата на германеца, в който той не бе успял да спечели, въпреки че повежда с аванс от два сета.

Зверев разкри, че вирусно заболяване в последните дни е отнело от енергията му и това е една от причините за поражението от руснака.

"Към края на втория сет започнах да губя енергия. Вече не се чувствах толкова свеж. Бях малко болен, след мача с Алкарас вдигнах температура. Малка загуба на енергия в края на втория сет и е невъзможно да играеш срещу Медведев, ако не си физически 100 процента готов. Защото буквално той не дава нищо даром. Той те кара да се бориш за всяка точка. Става много трудно, когато не можеш повече. Очевидно бях близо до спечелването на третия и четвъртия сет, но не бях същият играч, който бях в първите два. Просто се опитах да издържа“, каза Зверев след мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците в Пловдив и областта преминават на онлайн обучение заради грипа
Учениците в Пловдив и областта преминават на онлайн обучение заради грипа
Самуил Донков спечели сребро на Световната купа по спортна стрелба в Кайро
Самуил Донков спечели сребро на Световната купа по спортна стрелба в Кайро