НОВИНИ

Държавата отпусна близо 6 млн. лв. безлихвен заем на Община Благоевград

Благоевград Методи Байкушев
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 13.12.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Община Благоевград получава временен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 5 280 300 лв. и 707 000 лв. рефинансиране на непогасен дълг от взет безлихвен заем през 2021г.

Временният безлихвен заем в размер на 5 280 300 лв. е със срок на погасяване 10.12.2024 г., а безлихвеният кредит в размер на 707 000 лв. със срок на погасяване - 29.11.2024 г. С втората сума ще бъде погасен незабавно отпуснатият през 2021 г. и невърнат две години заем на общината.

Общата стойност на отпуснатия от централния бюджет безлихвен кредит е 5 987 300 лв. – с около 2 млн. лв. по-малко от одобрения от ОбС размер от 8 169 656 лв., посочват от общината. Първоначалният размер е намален в резултат на допълнителни разчети и преговори между общината и министерството.

"Поемането на двата безлихвени кредита, които получаваме от централния бюджет, се наложи заради тежкото финансово състояние на община Благоевград и като единствена възможност за осигуряване на крайно необходимите средства в кратък срок", посочват от Община Благоевград.

Поемането на заемите беше предложено от кмета Методи Байкушев и подкрепено от Общинския съвет на заседание в края на ноември.

С подкрепата на общинския съвет, кметът Байкушев предприе действия за оптимизиране на разходите и стабилизиране на общината. Две общински предприятия - ОП „Озеленяване“ и ОП „Стройремонт“ бяха слети в ОП „Чистота“. Разработва се и нова, по-ефективна структура на общината след анализ на ефективността на сегашната.

С нарочна своя заповед кметът разпореди на администрацията, ръководителите на второстепенни бюджетни разпоредители, кметовете и кметските наместници в общината да предприемат действия за стриктно спазване на финансовата дисциплина.

Забранени са разходите, за които не е осъществен предварителен контрол за поемане на задължение и предварителен контрол за извършване на разход, както и „инхаус“ поръчките към общински дружества, които не разполагат със собствен капацитет, а превъзлагат без да провеждат обществени поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният турнир "Звезди на бъдещето" се превръща в миниевропейско клубно първенство
Волейболният турнир "Звезди на бъдещето" се превръща в миниевропейско клубно първенство
Полицаи спасиха мъж от задушаване при пожар в Свиленград
Полицаи спасиха мъж от задушаване при пожар в Свиленград