НОВИНИ

Ден на национален траур в Казахстан след смъртта на 36 миньори; издирването на оцелели продължава

ден национален траур казахстан смъртта миньори издирването оцелели продължава
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:14, 29.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Издирването на миньори от компания "Арселормитал" след една от най-тежките промишлени аварии в историята на Казахстан, при която загинаха най-малко 36 души, продължава и днес, когато в централноазиатската страна е ден на национален траур, предаде Франс прес.

Експлозията на газ гризу в мина "Костенко" в Караганда, Централен Казахстан, е поредната от дълъг списък от тежки аварии в промишлени обекти на "Арселормитал" в Казахстан. Най-новата трагедия накара казахстанското правителство да национализира местната дъщерна фирма на най-големия производител на стомана в света.

По информация на министерството на извънредните ситуации до момента са намерени телата на 36 миньори, а още 10 работници продължават да се издирват.

Спасителите обаче вече предупредиха, че шансовете да ги открият живи са много слаби поради липсата на вентилация в мината, ограничената автономност на аварийните респиратори на миньорите и силата на експлозията, разпростряла се на два километра.

Веднага след като бе съобщено за аварията вчера сутринта, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди сътрудничеството с група "Арселормитал" да бъде прекратено. В присъствието на семействата на жертвите в Караганда президентът заяви, че "Арселормитал" "е най-лошата компания в историята на Казахстан от гледна точка на сътрудничеството с правителството".

Снимки: БТА

Малко след това казахстанското правителство и стоманодобивният гигант обявиха предварително споразумение за "прехвърляне на собствеността на компанията на Република Казахстан". Групата заяви, че се "ангажира да финализира сделката" за местното си дъщерно дружество "Арселормитал Темиртау" във възможно най-кратки срокове.

Днес знамената в Казахстан са наполовина спуснати в памет на загиналите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирателната активност към 16.00 ч. във Варна е 27,54%
Избирателната активност към 16.00 ч. във Варна е 27,54%
ЦИК: 34,16% е избирателната активност в страната към 16.00 ч.
ЦИК: 34,16% е избирателната активност в страната към 16.00 ч.