НОВИНИ

Денков: Повечето изпити за матурите едва ли са добър вариант

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:19, 31.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
денков повечето изпити матурите добър вариант
Слушай новината

До края на юни ще приключи прегледът на учебните програми от учителите, каза днес министър Николай Денков. Те ще бъдат изчистени от академични термини и където е възможно ще се включат повече практически примери и знания, свързани с ежедневието.

След това ще започне и прегледът на учебниците. В много от тях авторите са използвали да надграждат с академични знания, които не следват директно учебните програми. Министърът ще поиска изрично от авторите на учебниците да се съобразяват с програмите. Основно с актуализирането на учебниците ще се занимават учителите, защото са най-близо до учениците. По-сложните понятия ще отидат в учебните помагала или да се изместят в профилираната подготовка в 11-и и 12-и клас. Колкото до идеята да има отделни учебници за напреднали и изоставащи деца, министърът каза, че това има своите рискове - още отначало казваме по коя писта ще се движи детето. Денков предпочита да има един учебник, който следва програмата и да има учебни помагала, които допълват знанията. Помагалата обаче се плащат от родителите и ще се търси начин да се осигурят допълнителни средства от държавата за тях.

Следващата учебна година ще започне на 15 септември. Министерството обаче стои зад идеята си по-следващата учебна година да започне на 7 - 8 септември. Учителите ще влизат в училище на 1 септември и до 7-и ще се подготвили всичко в клас. Административните процеси ще са опростени и електронизирани. Седмицата в повече ще се разпредели за ваканции по време на учебната година. Предлага се и учебната година да се удължи за учениците от 1-ви до 6-и клас с две седмици (съответно до 15 и 30 юни). Те ще се използват за музеи, театри, излизане сред природата.

Новото тази година са матурите след 12-и клас. Ще има от три до четири пъти повече изпити, които трябва да се организират. Така са описани в закона, каза министърът, ние ще го изпълним, но стои въпросът дали това е най-добрият вариант. На висшите училища също е обяснено, че има промени в изпитите.

Промени в НВО след 4-и, 7-и и 10-и клас тази година няма, но за в бъдеще се мисли за интегрални изпити. В изпитите по български език и литература и математика ще се включат и знания по други предмети.

40 млн. лева са отделени за училищата заради повишените цени на тока.

Ще се увеличат учителските заплати, но министърът не пожела да каже с колко, докато не се подпише анексът към колективния трудов договор.

Има неизползвани тестове за учениците, каза министърът. Те ще стигнат за седем тествания и ще останат за началото на новата учебна година, тъй като имат дълъг срок на годност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков коментира данните от преброяването в Северна Македония
Петков коментира данните от преброяването в Северна Македония
Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия
Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия