НОВИНИ

Вторият мандат - изпълнен: Николай Денков върна папката на президента

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:55, 05.06.2023 (обновена)
9779
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Кандидатът за премиер Николай Денков върна изпълнен втория мандат. Президентът Радев веднага подписа указа с предложението, а председателят на парламента насрочи за утре в 13:00 часа гласуването на кабинета, зад който застават ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

БНТ ще излъчи на живо гласуването на кабинета и всичко най-важно от деня. Гледайте специалното ни студио от 12.20 ч. по БНТ 1 и на сайта ни bntnews.bg. Водещи са Надя Обретенова и Мая Костадинова.

Едно от първите действия на кабинета "Денков" ще е да изтегли предложението за удължаване на бюджета на служебното правителство, а Асен Василев да внесе бюджета за 2023 година. Търсене на широка подкрепа за конституционни промени е друга важна цел, която си поставя кабинета "Денков", съобщи кандидатът за министър-председател.

Точно седмица след като получи втория мандат, кандидатът за премиер Николай Денков го върна на президента изпълнен.

"Това, което очаквам е да издадете указ, да бъде гласуван в НС ако събере мнозинство и след това гладко да направим прехвърляне на властта, така както се изисква от Конституцията. Мисля,че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, НС и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на бизнеса и хората", заяви Николай Денков - номиниран за премиер от ПП-ДБ.

Президентът Румен Радев заяви, че в кратък срок ще издаде указа за гласуване на проектокабинeта от парламента. Очаква народните избраници да гласуват по съвест.

"България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, така, както очакват всички почтени български граждани,които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция", каза Румен Радев - президент на Република България.

Президентът Радев: Няма експертни кабинети, скоро ще си проличи кой носи политическата отговорност

След кратък разговор с президента как спокойно и смислено да стане предаването на властта, Денков обясни защо другият ротационен премиер Мария Габриел не е с него:

"Днес идва да представи проектокабинета мандатоносителят, в случая това съм аз. Вчера имахме многочасов разговор с Мария Габриел, много конструктивен, така че не търсете интриги там, където няма."

Денков съобщи, че първият важен приоритет за новото управление ще бъде изготвянето на изцяло нов бюджет за тази година. Вчера с Мария Габриел и кандидата за финансов министър Асен Василев са обсъдили тази тема. Денков заяви, че не приемат високия дефицит, предложен от служебното правителство:

"Без този абсурден дефицит, аз съм го казвал и друг път, че той е абсурден и този бюджет да отразява сегашната ситуация."

Денков и Габриел обявиха окончателния състав на кабинета, ще върнат мандата изпълнен

Кандидатът за премиер обясни, че лидерите на партиите в ПП-ДБ неслучайно са с него, защото бъдещото правителство ще търси широка подкрепа от политическите сили в Народното събрание:

"Няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако не работи в много тясна координация с партиите в парламента, включително и с ГЕРБ-СДС и ако става дума за Конституцията, и за другите партии, не говоря само за ДПС, говоря и за БСП, тези, които имат желание ние да се развиваме като модерна държава с проевропейско развитие."

Според Денков записът от националния съвет на ПП относно службите е бил разтълкуван превратно:

"Не е вярно, че ние искаме да вземем службите от Радев, ние искаме изпълнителната власт да работи заедно със службите, така че да може да си свърши работата, иначе тя не може да работи."

Същината е, че трябва да има разделение и то може да бъде между изпълнителната власт и парламента, би могло да бъде между изпълнителната власт и президента и там трябва да се намери най-доброто решение.

Освен бюджета, бъдещото управление веднага трябва да обсъди и изпълнението на ПВУ, където има забавяне според Денков. Да се подготвят реформи и законопроекти, които трябва бързо да се приемат. Николай Денков посочи, че след пет поредни избора се опитват да направят стабилно правителство, подкрепено от двете най-големи групи в парламента - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Парламентът гласува утре кабинета "Денков - Габриел"

Призна, че това е свързано с много компромиси и от двете страни. За да изпълнят поставените приоритети в кабинета "Денков-Габриел" ще разчитат на експерти. От 20 души в предложения проектосъстав, политическите фигури са само четирима. Освен ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, съпредседателят на ПП Асен Василев ще е министър на финансите, а Атанас Славов от ДБ ще е министър на правосъдието.

Докато в президентството Денков връщаше мандата изпълнен, отвън имаше протест на Обединение "Левицата". Според тях от ПП-ДБ са продали надеждите на хората за промяна.

Снимки: Десислава Кулелиева (БНТ), БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков: Преди серията да е приключила нищо няма значение
Александър Везенков: Преди серията да е приключила нищо няма значение
Илиян Радулов направи тренировка с Григор Димитров и Лоренцо Музети, започва днес на Ролан Гарос 2023
Илиян Радулов направи тренировка с Григор Димитров и Лоренцо Музети, започва днес на Ролан Гарос 2023