НОВИНИ

Депутатите обсъждат механизма за разследване на главния прокурор

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:19, 19.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
депутатите обсъждат механизма разследване главния прокурор
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Депутатите разглеждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс. В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС.

"Този законопроект е актуален от 2009 и в последните дни е болезнено актуален. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа "мъка без край" и това води до нейния мъчителен край. Хвърчат заплахи и недомлъвки. Това е началото на това - прокуратурата да има авторитет да внася обвинения, защото ако за един човек на важи върховенството на закона, то не важи за никой", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в пленарната зала.

Ето и част от заявките на политическите сили по време на дебата:

Екатерина Захариева, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Ще работим за намиране и извеждане на конституционна норма, която да гарантира този механизъм. Ние ще подкрепим законопроекта така, както е внесен от Министерски съвет.

Радомир Чолаков, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Ясно е, че главният прокурор се опитва да разпада политическата система. Ако някой е имал съмнения, че трябва да има промяна, сега вече няма. Ще видите как политическата целесъобразност побеждава. Висши магистрати казват, че този закон не става. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде решен.

Надежда Йорданова, ПГ на ПП-ДБ:

"Прокурорът, който ще може да повдига обвинения на главния прокурор, ще подлежи на вътрешноинституционален контрол. Разследването няма да се извършва от следствените отдели, а от МВР. За да бъде ефективно разследването, това трябва да се извършва от лице с опит, а неговото кариерно развитие да не зависи от прокурорската колегия и от главния прокурор и затова за разследващ прокурор ще бъде избиран съдия.

Костадин Костадинов, председател на Възраждане:

"Ние няма да подкрепим този законопроект. Ако приемем логиката, че един съдия може да стане прокурор, можем ли да превърнем един прокурор в съдия. Прокурора ще събира доказателства, после ще стане съдия и сам ще се произнася.

Цвета Рангелова, ПГ на "Възраждане":

"Притеснява ме обстоятелството, че всеки един може да подаде сигнал, а ние ще образуваме досъдебно производство и ще бъде повдигнато обвинение на главния прокурор и едва тогава ще му назначим контролиращ прокурор. Какво ще контролира този прокурор след като вече има обвинение срещу главния прокурор".

Корнелия Нинова, председател на БСП:

"Народното събрание призна, че ще приеме противоконстуционен закон и един служебен министър е подчинил Народното събрание. Унищожавате инстанциите. Съдебна реформа трябва - професионална, а не политическа. Не политическо овладяване на прокуратурата".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов се обяви за правителство на конституционната реформа с втория мандат
Христо Иванов се обяви за правителство на конституционната реформа с втория мандат
Емблемите на ЦСКА 1948 и Лудогорец ще бъдат изобразени на топката за финала за Купата на България
Емблемите на ЦСКА 1948 и Лудогорец ще бъдат изобразени на топката за финала за Купата на България