НОВИНИ

Депутатите подкрепиха единодушно Законопроекта за българския жестов език

депутатите подкрепиха единодушно законопроекта българския жестов език
bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 12.11.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Със 127 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ депутатите подкрепиха единодушно на първо четене Законопроекта за българския жестов език.

Проектът на нормативен акт, предложен от Министерски съвет, предвижда предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно.

За учениците със слухови проблеми се въвежда специален учебен предмет „български жестов език“, а в детските градини специално образователно направление. Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти пък ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

Текстовете предвиждат и 2-годишен срок, в който общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

„Този закон е една голяма победа за тази общност. Човешко право, за което се борят от години хората с различна степен на увреждане на слуха. Над 100 000 българи ще имат възможност да ползват жестов език, да им се даде възможност да го научат, за да комуникират помежду си и да бъдат извадени от социална изолация“, отбеляза по време на дебатите Светлана Найденова от ГЕРБ.

Сачева: Всеки човек с увреден слух ще има възможност да получи до 120 часа годишно жестомимичен превод

Тя припомни, че към този момент едва една пета от глухонемите хора у нас ползват жестов език, защото останалите досега е нямало къде да го изучават. Депутатът отбеляза още, че общността е изиграла ключова роля в изготвянето на законопроекта, защото най-добре знаят проблемите на хората с увреден слух.

Светлана Найденова използва момента и да напомни, че законопроектът е трябвало да бъде приет още вчера, на първото на седмицата пленарно заседание, но бе провалено след поискана поименна проверка на кворума от страна на опозицията от БСП.

В Законопроекта за българския жестов език е заложено още осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от доставчиците на аудио-визуални медийни услуги.

Доказаха, че българският жестов език има своя отделна граматика

Изискване ще бъде новинарските предавания да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включват в часовия пояс от 19,00 до 22,00 часа.

Предлага се и създаване на Съвет за българския жестов език към министъра на образованието и науката, който да подпомага развитието на езика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания въвежда задължителен отрицателен PCR тест за граждани от България
Испания въвежда задължителен отрицателен PCR тест за граждани от България
Майкъл Матев постави световен рекорд в спасяването на дузпи (ВИДЕО)
Майкъл Матев постави световен рекорд в спасяването на дузпи (ВИДЕО)