НОВИНИ

Депутатите се заемат с данъчните закони на второ четене

Преди това се очаква да бъдат изслушани министърът на енергетиката и председателят на КЕВР

Народно събрание
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 07.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите се заемат с данъчните закони. Следващата седмица ще бъде гледан и държавният бюджет. Това беше договорено на среща между финансовия министър Асен Василев и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Работата на комисията беше блокирана във вторник след разразилия се скандал с уволнението на директора на "Пирогов" и отказа на ГЕРБ и ДПС да участват в заседанието. Последно беше договорена нова програма за приемането на бюджета, която ще започне днес с приемане в зала на вече одобрението от комисията данъчни закони.

Ще се проведе и заседание на бюджетната комисия, на което ще сe продължи с обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси, Законът за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане. а първо четене беше прието на всеки две години общините да могат да актуализират данъчните оценки на имотите с пазарните цени и размера на данък сгради, което може да доведе и до увеличаване на данъците. Предстои да стане ясно дали ще бъде върнат на 20% ДДС за ресторантьорите, който в момента е 9 на сто.

Преди това - в дневния ред на парламента е предвидено изслушване министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно изплащането на компенсации на хората, които останаха без ток след снеговалежите на 25 и 26 ноември.

Според общите условия на енергодружествата, домакинствата останали без ток, имат право на обезщетения при определени условия. Това обясниха след бедствието от енергийния регулатор. Оказва се, че могат да бъдат компенсирани домакинствата, които са останали без електрозахранване, но в райони, в които не е обявено бедствено положение. Ако е имало форсмажорни обстоятелства според договорите с енергодружествата не се дължат компенсации. Стотици домакинства останаха дни наред без ток след обилните снеговалежи заради скъсани жици и прекъснати електропроводи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледа в двореца: Кралица Камила украси елха заедно с деца
Коледа в двореца: Кралица Камила украси елха заедно с деца
198 нови слуая на коронавирус, двама са починали
198 нови слуая на коронавирус, двама са починали