НОВИНИ

Димитър Илиев: Имаме силната воля да намерим бързо и полезно решение за Витоша

Министърът на младежта и спорта посочи Витоша като уникална природна даденост

Димитър Илиев
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 21.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

В Министерството на младежта и спорта се проведе дискусията на тема „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“.

В събитието, което се организира по инициатива на министър Илиев, участие взеха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на здравеопазването Христо Хинков и заместникът му Михаил Околийски, кметът на Столичната община Васил Терзиев, областният управител на Област София град Вяра Тодева, представители на планински служби и организации, чиято дейност е свързана с планинския спорт, туризъм и др.

„Имаме силната воля да се намери бързо и полезно решение за Природен парк „Витоша“. Тази прекрасна планина трябва да бъде достъпна за всички по начин, по който заслужава една европейска столица. Радвам се, че всички участници в обсъжданията днес са ангажирани пряко в този процес“, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

По време на дискусията бе взето решение за провеждане на регулярни срещи, на които да бъдат предприети конкретни действия за справянето с проблемите, като за целта ще бъде начертана и пътна карта.

Министър Илиев отбеляза, че Витоша е уникална природна даденост, на каквато малко градове имат щастието да се радват. По думите му е от съществено значение да се намери баланс, при който гражданите да получат най-доброто, да се създадат предпоставки за икономическо оживление и задължително природното богатство на парка да бъде опазено. Министърът бе категоричен, че пресечна точка на всички проблемни области се явява липсата на адекватен план за управление на природния парк.

„Без такъв план няма как да се реализира цялостна балансирана, отговаряща на интересите на обществото стратегия, включваща визия за инфраструктурата, пътищата, канализацията, електрификацията, сервитути, писти, съоръжения, места за настаняване, заведения, планински маршрути, почистването и осигуряването на цялостното опазване на природния ресурс“, каза още Илиев.

Министърът бе категоричен, че след провелата се среща е оптимист за очертаването на перспективите и очакваните действия от страна на институциите по отношение на парка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ротация и на фронта - все повече украинци настояват за демобилизация и смяна на воюващите
Ротация и на фронта - все повече украинци настояват за демобилизация и смяна на воюващите
Ига Швьонтек се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в Дубай
Ига Швьонтек се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в Дубай