НОВИНИ

Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе", остава в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:46, 12.12.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
съдът гледа мярката обвиняемия катастрофата околовръстното шосе софия
Слушай новината

Софийският градски съд отхвърли молбата на Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе, за изменение на мярката му от "задържане под стража" в по-лека.

Съдия Тони Гетов заяви, че не намира какъвто и да е довод за промяна на мярката, тъй като има достатъчно данни, че Любенов е съпричастен към катастрофата, за която е обвинен и има реална опасност да извърши престъпление.

При катастрофата на "Околовръстното шосе", причинена от Любенов, загина френски гражданин, а съпругата му - също френска гражданка, беше тежко ранена.

В определението си съдия Гетов се позова на експертиза, от която става ясно, че обвиняемият е употребил едновременно алкохол и кокаин и въпреки че е съзнавал в какво състояние е, се е качил на колата и е карал със 195 км. в час.

Освен това няма данни да се е опитал да предотврати инцидента, изобщо не е натиснал спирачката и не е променил траекторията на автомобила. В последните две години е бил многократно наказван за превишена скорост, което показва, че това не е изолиран случай.

По делото има данни, че Любенов е можел да види движещата се пред него кола от 400 метра, а спирачният му път би бил 300 метра, което означава, че е можел да направи опит да предотврати инцидента. Съдът не се съгласи и с доводите на защитата, че и полицаите, които евентуално са го ескортирали, носят вина за катастрофата, тъй като той е увеличил многократно скоростта, след като те са спрели да карат след него.

Катастрофата на Околовръстното: Има ли "полицейски чадър" над обвиняемия Димитър Любенов?

Пред съда Любенов се разплака и каза, че иска да си види детето, че то често боледува и не може да ходи на детска градина, че майка му е болна от диабет и трябва да се грижи за нея.

Обвиняемият е трябвало да съобрази, че има болна майка и малолетно дете, преди да се качи на колата, след употреба на алкохол и наркотици, а не сега да ги използва като оправдание, посочи още съдия Гетов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест в пред Апелативен съд-София.

В случай на такива заседанието е насрочено за 20 декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на Българския клуб в Битоля с обвинение в расизъм
Председателят на Българския клуб в Битоля с обвинение в расизъм
Сняг в следобедните часове и през нощта на места в страната
Сняг в следобедните часове и през нощта на места в страната