НОВИНИ

Днес решават ще има ли нови мерки на национално ниво

bnt avatar logo
от БНТ
06:04, 18.10.2021
6927
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Днес трябва да стане ясно след заседание на разширен експертен съвет - какви ограничителни мерки ще бъдат предприети, за да се овладее ситуацията с коронавирус в държавата.

Предложението е да бъде въведен зелен сертификат за посещение на обществени места, или да бъдат въведени ограничения, свързани с движението на хора и бизнеса. Засега такива има на отделни места в страната - като София, Видин и Свищов, например.

Обмислят се и евентуални ограничения в училищата. Министърът на образованието Николай Денков смята, че те не трябва да са в цялата страна, а да на регионално ниво.

Предлагат нови противоепидемични мерки

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изготви доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 и повишения брой на заети легла в болниците.

В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:

  1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.
  2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на Главната държавна здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията в Унгария избра общ кандидат за премиер
Опозицията в Унгария избра общ кандидат за премиер
Слънчево време и затопляне през новата седмица
Слънчево време и затопляне през новата седмица