Избори 2 в 1: Гласуваме с машина и една карта за двата вота

от БНТ
21:45, 17.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Важна информация за българите, които ще пътуват в чужбина по време на изборите. Те могат да гласуват зад граница, но имат още 2 дни - до 19 октомври, за да заявят това писмено по образец или електронно през интернет страницата на ЦИК. И най-важното - отново ще гласуваме машинно.

С една карта ще гласуваме и в двата вота. След поставянето ѝ в машината, имаме 3 възможности за избор - дали ще гласуваме само за президент и вицепрезидент, дали за парламент или и в двата вота.

Ако посочим, че ще гласуваме и в двата избора и потвърдим решението си, първо се появява бюлетината за президентските избори. След като направим своя избор за държавен глава, пред нас се изписва "Към избори за НС" и се визуализира бюлетината с кандидатите за народни представители - тази, която вече ни е позната от вота на 11 юли.

С кликване "Гласуване" финализираме решението си, а с кликване върху опцията "Преглед" можем да прегледаме как сме гласували. Има възможност и да коригираме вота си с опцията "Промени избор". Когато приключим гласуването, машината трябва да разпечата две разписки.

В секциите с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. Те са с различен цвят на защита - зелен и черен - така че ще се различават лесно, дори и сгънати.

За двата вота ще бъдат отпечатани над 14 милиона хартиени бюлетини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Десетки жертви на земни свлачища в Индия
Десетки жертви на земни свлачища в Индия
Петър Величков за думите на Венци Стефанов: Пълни лъжи
Петър Величков за думите на Венци Стефанов: Пълни лъжи