НОВИНИ

"Медии и истина" - проведе се ежегодната световна среща на българските медии

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 17.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Медии и истина" е темата на тазгодишната Световна среща на българските медии. Тя се провежда за 16-и път и я организира Българската телеграфна агенция.

Фалшивите новини и дезинформацията и как истината да победи лъжата? По тази и други теми през следващите дни ще разговарят представители на 27 български медии от целия свят. Форумът се провежда в Рилския манастир.

"Голямата тема на медиите по света е истината. Не само заради фалшивите новини, а и заради COVID-19, ние се сблъскахме с проблема как да намерим мярката между фактите и мненията за фактите", коментира генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Надявам се тази среща днес да отвори тази страница, която е много важна и да се говори за нея и да се размишлява, а и може би мерките да се набележат, за да има повече вяра в медиите, каза игуменът на Рилския манастир - Адрианополски епископ Евлогий.

Според медийния експерт Георги Лозанов, на преден план вече излиза въпросът и за медийното образование на обществото.

"Въпросът "Как се ориентираш в медийния свят?" преди изглеждаше, като че ли всичко е самоочевидно, като гледка през прозореца, което пише във вестника и четеш в сайта. Сега трябва, най-малкото, да си много просветен. Това да смяташ от само себе си, че медията ще ти даде каквото ти е необходимо, става все по-илюзорно", каза доц. Лозанов.

Заради ковид пандемията вярата в медиите е спаднала навсякъде по света, смята Лила Славова, която има радиопредаване в Берн, Швейцария.

"Има си разбира се сайтове, които непрекъснато се опитват да опровергават, а и си има официални медии. Но си е трудно, защото хората сега са много несигурни и уплашени", коментира тя.

Представители на държавната власт, на медийния сектор и Висшия духовен клир присъстваха на първия ден от Световния журналистически форум.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зъболекар влезе в класната стая, за да предаде опита си на ученици
Зъболекар влезе в класната стая, за да предаде опита си на ученици
ЦСКА победи и изпревари Ботев Пд
ЦСКА победи и изпревари Ботев Пд