НОВИНИ

До 100 ярки падащи звезди на час в пика на метеорния поток Персеиди

100 ярки падащи звезди час пика метеорния поток персеиди
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:52, 25.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Между 50 и 100 ярки падащи звезди ще можем да наблюдаваме за час в нощното небе на 11 и 12 август т. г., когато е пикът на метеорния поток Персеиди.

Метеорите са малки небесни тела, които изгарят в земната атмосфера. Източникът на потока Персеиди е облак от космически прах и лед, оставен от кометата Суифт-Тътъл. Земята преминава през този космически шлейф всяка година. Звездопадът се наблюдава от 17 юли до 24 август, като максимумът му тази година е предвиден за нощта на 12 август.

Малките космически частици с размер на песъчинка навлизат в земната атмосфера със скорости от 11 до 72 километра в секунда. Тяхната енергия на движение бързо се разсейва под формата на топлина, светлина и йонизация, създавайки краткотрайни ивици светлина, популярно наричани "падащи звезди".

В нощта на максимума се очакват около един-два метеора на минута в небесния зенит. Потокът ще се наблюдава най-добре през втората половина на нощта и сутринта - в източна посока и високо над хоризонта. Най-активната фаза на Персеидите, когато на небето могат да се видят много падащи звезди, ще започне на 10 август и ще приключи ден след нощта на максимума - 12 август.

Районът на излитане на метеорите е в съзвездието Персей, което е дало името на потока.

Условията за наблюдение на Персеидите през 2024 г. са благоприятни, обещават астрономите и допълват, че падащите звезди този път ще бъдат придружени от ярка двойка приближаващи се планети - Марс и Юпитер, които ще зарадват наблюдателите с красив дует в нощта на метеорния пик, преминавайки близо една до друга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корейка е първата рекордьорка на Олимпийските игри в Париж
Корейка е първата рекордьорка на Олимпийските игри в Париж
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"
Състоянието на Иван Гарелов остава тежко, съобщиха от "Пирогов"