НОВИНИ

До 40 часа допълнително обучение на децата през лятото

bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 29.07.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
300 получат семействата деца първи осми клас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До 40 астрономически часа ще може да трае допълнителното обучение в неучебно време за децата в предучилищна възраст. Конкретната продължителност ще се съобразява с потребностите на отделното дете по преценка на учителите в детската градина, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Това регламентира промяна на Наредбата за приобщаващото образование, която е публикувана за обществено обсъждане днес.

В момента предвидените допълнителни часове са двойно по-малко. Увеличението се налага основно заради пропуски по време на обучението в електронна среда.

Допълнителното обучение трябва да се провежда индивидуално или в групи от максимум 10 деца и да бъде доколкото е възможно присъствено при спазване на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпване на деца и учители.

Целта е да се осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език. По този начин ще се предотврати възникването на затруднения, които често са причина за отпадане от образователната система на децата, за които българският език не е майчин. Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор отнесе ограда на заведение за бързо хранене в Пловдив (ВИДЕО)
Шофьор отнесе ограда на заведение за бързо хранене в Пловдив (ВИДЕО)
Борисов: Казах на Трифонов, че тези реформатори ще го оставят по средата на реката
Борисов: Казах на Трифонов, че тези реформатори ще го оставят по средата на реката