НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев иска оценка на ефективността на ковид тестовете за учениците

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:46, 03.12.2021
7597
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
осигурени тестове малките ученици две седмици
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

От 600 000 тествани ученици от 1-ви до 4-ти клас в периода 10 - 26 ноември - положителни са 116. Данните са от доклад на главния държавен здравен инспектор, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Главният държавен здравен инспектор иска въпросът да бъде анализиран. Според Ангел Кунчев е необходим допълнителен анализ на ефективността на тестовете със слюнка.

Той предлага да се обмисли възможността за закупуване на бързи антигенни тестове с вземане на секрет от носа, които да са с по-висока чувствителност от тестовете със слюнка.

Така ще се осигури възможност за тестване на всички ученици два пъти седмично. От доклада става ясно, че вероятно тестването веднъж седмично ще бъде временна мярка, докато се набавят необходимите количества тестове.

Отчетен е спад на смъртността от коронавирус, а заразените деца от 10 до 19 години намаляват. Най-висока остава заболеваемостта при хората между 60 и 79 години.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболеваемост в страната е 445 на 100 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разтворени чадъри за дистанция в Токио
Разтворени чадъри за дистанция в Токио
12 българи са задържани в Германия за разпространение на наркотици
12 българи са задържани в Германия за разпространение на наркотици