НОВИНИ

Домът на интригата

Със завръщането на европейските клубни турнири след зимната им пауза тази вечер отново ще се заговори за рекорди

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:11, 13.02.2024
Чете се за: 06:47 мин.
Шампионска лига
Шампионска лига
Снимка: Facebook: UEFA Champions League
Слушай новината

От доста време вътрешните първенства предизвикат сякаш по-голям интерес у хардкор привържениците на футбола, но не може да се отрече, че Шампионската лига се е превърнала в силно маркетингово оръжие, което като магнит привлича неутралните любители или хората, които просто желаят да гледат по-комерсиални отбори и предпочитат постоянно по телевизията да вървят мачове на Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Така че – напълно нормално – със завръщането на европейските клубни турнири след зимната им пауза тази вечер отново ще се заговори за рекорди, титанични дуели, оспорвани сблъсъци, голове в последните минути, продължения, може би – още един требъл за „гражданите“ на Пеп Гуардиола. Предоставям ви осем отправни точки, които да ви държат будни през следващите няколко седмици, докато текат осминафиналите в Шампионската лига. Модерният футболен дом на интригата.

Арсенал се завръща във фазата на елиминациите на надпреварата за първи път от 2016/2017 насам, което само по себе си е достатъчно за дискусия. Феновете на „топчиите“ надали обаче очакват с огромен трепет следващите два мача, защото тимът от северен Лондон е известен с „проклятието на осминафалите“ - етап, в който обикновено отпада след унижение в два мача. Само споменавам, че при последната им поява на тази фаза отпаднаха с общ резултат 2:10 от Байерн Мюнхен. Това беше ... седмо последователно отпадане на осминафиналите за „артилеристите“. За тези 14 мача общата им голова разлика е стряскаша – 16:32. Ако не друго, сега поне съперникът не изглежда чак толкова страшен: Порто. Да видим.

Други английски представители – Джуд Белингам и Хари Кейн потеглят към европейската слава, след като през лятото осъществиха гръмки трансфери съответно в Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Белингам играе прекрасно, макар да се контузи в двубоя срещу Жирона през уикенда, а Кейн вкарва с лекота, но сякаш попадна в Мюнхен в най-слабия сезон от доста дълги години за баварците. И техните съперници на осминафиналите – Лайпциг и Лацио – изглеждат като лесна плячка. Да видим.

Вече споменахме за требъла на Ман Сити от миналия сезон. Преди години беше немислимо един отбор да защити титлата си в Шампионската лига, преди на преден план да не излязат Кристиано Роналдо и Зинедин Зидан. Така че в момента „гражданите“ дори изглеждат като основния кандидат за трофея през май. Първото изпитание е датският Копенхаген. Ерлинг Холанд се завърна наскоро, което е лоша новина за всички съперници на „небесносините“. Миналата година норвежецът вкара 5 гола срещу Лайпциг в същата фаза на турнира.

Финансов хаос, оттегляне на Шави Ернандес и илюзорни шансове за титла в Испания, като отпадането за Купата на Краля също вече е факт. Но Барселона е сред оцелелите в турнира. Спорно е доколко каталунците могат да се смятат за фаворит срещу друг тим в криза – Наполи. Добавете към цялата картина и обстоятелствата, че Барса домакинства на олимпийския стадион от 1992, а не на „Камп Ноу“ и всичко изглежда крайно несигурно. Но пък и доста интригуващо.

Екстравагантното ново начало на Шампионската лига от следващата кампания вече има своите отпечатъци. По простата причина, че двете страни, чиито отбори се представят най-успешно и стигнат най-далеч през този сезон в евротурнирите, ще получат допълнителна квота за турнира на богатите догодина. Към момента това са Италия и Германия, но това далеч не може да се счита за гарантирано. Англия и Испания са по петите им. За правилата на новата Шампионската лига ще говорим по-късно.

„Замръзнал“ на „Олд Трафорд“, сега Джейдън Санчо е готов отново да се върне към най-добрите си дни в Борусия Дортмунд. Крилото пак започна да се усмихва и да създава достатъчно шансове за съотборниците си. И срещата с ПСВ Айндховен изглежда като още една удобна възможност да блесне.

След като споменахме новата Шампионска лига, е редно да кажем, че през лятото на 2025 ще видим и новото Световно клубно първенство, където ще участват 32 отбора. Поредният маркетингов продукт на ФИФА, целящ още и още мачове. Там ще видим доста отбори от Европа. Състави с най-добро представяне на средна база за последните 4 сезона, ще получат квота. С други думи – колкото по-напред стигнеш, толкова по-голям шансът да дебютираш в новата авантюра. Разбирайте – още повече пари.

И не на последно място – да не забравяме за Пари Сен Жермен. Всички свикнаха с това, че парижани не могат да се преборят с „големите риби“ и рано или късно – ще се провалят в турнира. Времето на Килиан Мбапе в столицата на Франция май изтича и още една пропусната година в турнира на богатите надали ще убеди мегазвездата да остане при Луис Енрике.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС допусна за разглеждане оспорването на избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии
КС допусна за разглеждане оспорването на избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии
Е-винетка, а не толтакса плащат кемперите от днес
Е-винетка, а не толтакса плащат кемперите от днес