НОВИНИ

Доминик Тийм е новият шампион на US Open след страхотна драма, куп обрати и тайбрек в петия сет

Борил Гочев
от Борил Гочев
03:30, 14.09.2020
Чете се за: 04:20 мин.
Тенис
доминик тийм новият шампион open страхотна драма куп обрати тайбрек петия сет

Тийм надделя след 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6) след 4 часа и 1 минути в един финал, който ще се помни дълго.

Доминик Тийм е новият шампион на US Open. Австриецът изстрада тази титла, след като направи пълен обрат срещу Александър Зверев.

Така "Доминатора" се превръща в едва вторият тенисист от Австрия с титла от Шлема след Томас Мустер, но първия с подобно постижение в Ню Йорк.

Той също така е и първият нов победител в турнирите от Големия Шлем от 2014-та година насам, когато Марин Чилич триумфира също на Флъшинг Медоус.

За Зверев остава утехата от първия достигнат финал, но със сигурност разочарованието му е голямо, след като той водеше с 2:0 сета.

След финала и двамата тенисисти трудно сдържаха емоциите си като това бе доказателство и за изключителния емоционален заряд, който беляза този наистина великолепен двубой.

Двамата си размениха по един гейм за начало на срещата като видимо Тийм изглеждаше по-несигурния от двамата. Това позволи на Зверев да пробие за 2:1 и да поеме контрола върху първия сет, повеждайки моментално с 3:1.

Тийм все пак се пребори в петия гейм, но продължаваше да има сериозни проблеми с вкарването на своя първи сервис. На другия полюс бе Зверев, който след нов гейм на 0 поведе с 4:2.

Германецът продължи на високи обороти и осъществи втори пробив, което го доближи само на гейм от успеха в първата част. В осмия гейм Саша за първи път показа някакви колебания на сервис, допускайки след двойна грешка да се стигне до 30:30.

В следващите две точки обаче петия поставен бе безкомпромисен и с ас затвори първия сет след 6:2 за малко над половин час игра и едва три загубени точки на свое подаване от 19 разигравания.

Тийм продължи с колебливите си изяви и в началото на втория сет като след двойна грешка даде възможност на Зверев да пробие още в първия гейм. Австриецът все пак се пребори и успя да открие сметката си във втората част.

При второто си подаване обаче, "Доминатора" не намери отговор на прекрасните изпълнения на Зверев и след форхенд в аут, допусна за трети път да загуби подаването си от началото на мача.

Австриецът показа признаци на събуждане в начлото на следващия гейм, в който след два чудесни минаващи удара поведе с 0:30. Разчитайки основно на първия си сервис обаче Саша обърна развоя на гейма и макар да допусна две двойни грешки, поведе с 3:1.

Грешките от ракетата на Тийм продължиха в следващия гейм като той изостана с 15:40. Първоначално вторият поставен се измъкна, но след това форхенд в аут, регистрира втория пробив в сета на сметката на Зверев.

Германецът отново го затвърди без особени трудности, а след това пропусна и три сетбола при сервис на Тийм.

Пропуските като че ли повлияха негативно на Зверев, който пропусна нова възможност да затвори частта, сбърквайки лесно воле. Последва и двойна грешка, която спомогна за връщането на единия пробив от страна на Тийм.

Австриецът продължи вдъхновяващо, печелейки подаването си на нула като в последното разиграване регистрира страхотен минаващ удар по диагонала.

В край на сметка логичното се случи и при втория си опит Зверев спечели втория сет и се доближи само на един от първата си титла от Големия Шлем.

Третата част започна с размяна на геймове преди за трети пореден път Саша да реализира пробив в третата част на сета.

За разлика от предишните пъти обаче в този случай Тийм се хвърли с всички сили в търсенето на моментален рибрейк и успя да го осъществи при четвъртата си възможност, а след това комфортно взе подаването си, за да поведе с 3:2.

Последваха няколко гейма, в които и двамата не допуснаха изненади на свое подаване, въпреки че се стигна до няколко равенства.

Така се стигна до решителния десети гейм, в който Зверев сервираше за оставане. Германецът показа неочаквани колебания и след серия от грешки позволи на Тийм да стигне до пробив, благодарение на който австриецът намали пасива си в сетовете.

Четвъртата част започна с пет гейма, преминали под пълния контрол на сервиращите. При изоставане от 2:3 Зверев допусна резултата да стане 15:30, а след надхитряне на мрежата Тийм си осигури и два брейкбола.

И при двата обаче австриецът прати топката в мрежата и това позволи на Саша да се измъкне от трудната ситуация и да изравни за 3:3.

При следващото си подаване обаче германецът отново бе затруднен от агресивната игра на Тийм. След общо 60-та си двойна грешка в турнира Зверев предостави на Доминик точка за пробив. Форхенд в мрежата на седмия поставен и австриеца получи шанс да сервира за сета.

"Доминатора" отново бе безкомпромисен и спечели всичките разигравания на свой сервис, за да възстанови паритета в сетовете, малко преди да изтече третият час от началото на двубоя.

Поел инициативата в мача, Тийм се възползва от няколко грешки на Зверев, за да пробие още в откриващия гейм на решителната част.

Саша обаче не бе готов да се предаде така лесно и след изумителен минаващ удар от бекхенд получи шанс за моментален рибрейк. Двойна грешка от страна на Тийм направи втория пореден пробив в двубоя факт и така резултатът стана 1:1.

Последваха минути, в които и двамата бяха стабилни на сервис, когато в шестия гейм австриецът изостана с 0:30. Той обаче не трепна и след няколко смели изпълнения и от двете страни, съумя да обърне развоя на гейма и да изравни за 3:3.

Зверев отново сравнително лесно взе подаването си, след което отново взе аванс при сервис на Тийм. Австриецът отвърна, печелейки две изумителни разигравания, но след това форхенд в мрежата осигури точка за пробив пред Саша. Германецът подходи смело в следващото разиграване и в край на сметка стигна до аванс от 5:3.

Сервирайки за мача, петият поставен започна с две последователни грешки. В край на сметка още една неточност от бекхенд осигури на Тийм два брейкбола. И при двата, Александър опита сервис-мрежа, но ако в първия случай това сработи, то при втория германецът прати топката в мрежата.

Така Тийм успя да се задържи в мача и застана на сервис с цел да изравни резултата. Той изостана с 15:30, но след това показа класата си,вземайки три поредни точки като последните две дойдоха след изумителни изпълнения от форхенд.

Доминик продължи с великолепните си изпълнения и в следващия гейм, но Зверев не му остана длъжен и на свой ред блесна с отлични рефлекси в близост до мрежата. При 30:30 обаче германецът прати бекхенд в мрежата и даде нов шанс за пробив на Тийм.

Последва поредното страхотно разиграване от дъното на корта, което завърши с нова неточност на Зверев, за да се доближи Тийм на само гейм от крайния успех.

Точно преди да застане на линията за изпълнение на сервис обаче Доминик извика физиотерапевта на корта заради проблеми с бедрото. Именно заради тях, австриецът догра срещата, накуцвайки.

Сервирайки за мача Тийм започна колебливо, губейки първите две точки. Хубава акция към мрежата му помогна да стигне до 15:30, но нова грешка на австриеца даде на Зверев два шанса за пробив.

Още при първия германецът реализира с чудесен форхенд по правата, за да докара нещата до тайбрек.

Именно той пое инициативата в него, повеждайки с 2:0 и мини пробив. Двойна грешка на Саша обаче възстанови равенството при 2:2.

Нова двойна грешка на Зверев даде на Тийм ценен аванс от 5:3. При 5:4 австриецът предугади атака на неговия съперник към мрежата и реализира минаващ удар, който му осигури две шампионски точки.

При първата Доминик направи всичко правилно, но сгреши в момента, в който трябваше да завърши от форхенд. Последва още една неточност на "Доминатора", за да се стигне до 6:6.

Нов минаващ удар на Тийм му осигури трета възможност да стигне до титлата. Този път Александър Зверев трепна и прати бекхенда си в аут, за да се превърне Доминик Тийм в първия австриец с титла от US Open.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27 случая на коронавирус при 924 PCR теста
27 случая на коронавирус при 924 PCR теста
МВнР: Въвежда се 3-седмична строга общонационална карантина в Израел
МВнР: Въвежда се 3-седмична строга общонационална карантина в Израел