НОВИНИ

ЕК: България не е изпълнила изискването за отчетност на главния прокурор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:07, 15.07.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Европа
европарламентът готви заведе дело заради бездействие
Слушай новината

България все още не е изпълнила едно от изискванията от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, свързано с въвеждането на наказателна отговорност на главния прокурор. Това каза Жюлиен Мусние от Европейската комисия по време на дебат в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Мусние припомни, че последният доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка е бил през 2019 година, но страната все още не е изпълнила някои от препоръките в него. Една от тях е свързана именно с отчетността на главния прокурор.

Наблюдението върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка не е отпаднало окончателно, въпреки че тази година Еврокомисията публикува доклад единствено за Румъния. Двете страни са единствените в ЕС, който са обект на наблюдение в рамките на този инструмент.

На 20 юли Европейската комисия ще представи и докладите за върховенството на закона за всички страни от ЕС, включително България.

В отговор на въпрос на евродепутата Елена Йончева Мусние заяви, че този доклад ще има повече подробности за състоянието на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел е на еднодневно посещение във Вашингтон
Меркел е на еднодневно посещение във Вашингтон
Мая Манолова: Браво на Слави, приветстваме решението
Мая Манолова: Браво на Слави, приветстваме решението