НОВИНИ

ЕК изпраща помощ за Гърция за овладяване на пожарите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:18, 19.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
изпраща помощ гърция овладяване пожарите
Слушай новината

Европейската комисия съобщи, че ЕС изпраща четири противопожарни самолета Канадеър от Франция и Италия заедно с три противопожарни екипа от Полша, Румъния и Словакия. Това означава общо 220 пожарникари и 65 автомобила. Три екипа за наземно гасене на пожари от Румъния, България и Малта вече работят в Гърция като част от плана за готовност на Гражданската защита на ЕС за сезона на горски пожари.

Комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич каза: „Преживяваме гореща вълна в Южна Европа, която вече причинява опустошителни последици в Гърция, като хиляди хектари са изгорени за кратък период от време. Бързата реакция на ЕС е от съществено значение в тази ситуация и аз благодаря на тези пет държави за тяхната солидарност с Гърция. Въпреки това е важно да продължим да инвестираме в превенцията и да подобрим осведомеността на населението за риска от горски пожари.“

Гърция активира Механизма за гражданска защита на ЕС във вторник сутринта, като незабавно задейства разполагането на два Канадеър от Италия и два от Франция от флота на ЕС, които всички ще започнат операции днес. Впоследствие Полша, Румъния и Словакия предложиха техника за гасене на горски пожари, включително превозни средства.

Европейският сателит 'Коперник" предоставя информация за щетите в няколко области в района на Атика. Комисията продължава да поддържа тесен контакт с гръцките власти чрез своя Координационен център за реагиране при извънредни ситуации и е готова да мобилизира допълнителна помощ, ако е необходимо.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна срещу подписка мъжа, заплашил министър Тагарев
Съдът пусна срещу подписка мъжа, заплашил министър Тагарев
Денислава Глушкова отпадна на старта на турнир по тенис в Дармщад
Денислава Глушкова отпадна на старта на турнир по тенис в Дармщад