НОВИНИ

ЕК предоставя на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 03.03.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Политика

700 млн евро ще получи Гърция за охраната на границата си с Турция. Парите бяха обещани от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Днес тя посети южната ни съседка заедно с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европарламента Давид Сасоли. Те бяха и в Кастание при блокираните от гръцките власти мигранти.

Преди да пристигнат в България председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел бяха в Гърция. Фон дер Лайен каза още, че на Гърция ще бъдат предоставени от Фронтекс и 100 полицаи, 2 хеликоптера, 1 самолет, 7 кораба и камери за наблюдение. При необходимост Гърция ще може да разчита още на медицинско оборудване на палатки и на одеала.

Всичко това става на фона на още по-изострящо се напрежение на границата между Гърция и Турция. Гръцката полиция съобщи, че тази нощ група от 1000 мигранти се е опитала да премине границата, но са били спряни. Според гръцките власти тази група е била организирана и насочена. Днес пред европейските лидери бяха показани и останки от турски гранати, с които спхоред гръцките власти са били въоръжени част от мигрантите, котио се опитват да навлязат в Гърция.
А гръцкият премиер Кириакос Мицотакис беше изключително остър по отношение на Турция.

Мицотакис показа от хеликоптер ситуацията по границата между Гърция и Турция. Европейските лидери дойдоха и на граничния пункт Кастаниес където са блокирани вече над 17 хиляди мигранти.

Пред европейските лидери Мицотакис обвини Турция за тежката криза с мигрантите.


Кириакос Мицотакис - министър-председател на Гърция: Това не са хора от провинция Идлиб. Турция използва отчаяни хора срещу нас. Турция се превърна в официален трафикант на мигранти към ЕС и ние няма да примем това.

Мицотакис обаче е категоричен, че Гърция ще опази границата. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подкрепата си към гръцките сили за сигурност.


Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Ние сме заедно и това е нашето послание. Трябва да се спазва международното право и човешките права. Имаме споразумение с Турция и трябва да го спазваме, надявам се, че и турската страна също ще го направи.

Председателят на Европейския парламент също подкрепи Гърция. Давид Сасоли подчерта, че Европа трябва да има обща политика по миграцията.

Давид Сасоли - председател на Европейския парламент: Ако бяхме реформирали Дъблинското споразумение, можеше и да не стигаме до сегашната ситуация. Защото когато мигрантите пристигнат в Испания, Италия или Гърция, те пристигат в Европа.

И Сасоли е категоричен, че споразумието между Търция и Европейския съюз трябва да се спазва.

Според информация на гръцката полиция на юг от Кастание около 1500 са се опитали да влязат в Гърция, 32-ма са задържани, те са били от Афганистан и Пакистан. А турският вътрешен министър в пореден свой туит каза, че близо 140 вече от Турция са преминали към Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на природния газ за България намалява с 40%
Цената на природния газ за България намалява с 40%
Стотици мигранти остават блокирани край Одрин
Стотици мигранти остават блокирани край Одрин