НОВИНИ

ЕК прие новия План за растеж за Западните Балкани на стойност 6 млрд. евро

прие новия план растеж западните балкани стойност млрд евро
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:50, 09.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия прие новия План за растеж за Западните Балкани, който има за цел да предостави на региона някои от предимствата на членството преди присъединяването на шестте страни от региона към Европейския съюз, както и да засили икономическия растеж и да ускори социално-икономическото сближаване, съобщи Комисията в съобщение до медиите.

С плана се цели да бъде дадена възможност на партньорите от региона да засилят реформите и инвестициите, за да ускорят значително процеса на разширяване и растежа на икономиките си.

За тази цел се предлага създаването на Инструмент за реформи и растеж на стойност от 6 млрд. евро в периода 2024 - 2027 г. Плащанията ще бъдат извършвани само след реализиране на договорените реформи.

"С днешното приемане на новия План за растеж за Западните Балкани на стойност 6 млрд. евро ние сближаваме икономиките на Западните Балкани с ЕС. Потенциалът на този План за растеж е изключителен. Той може да удвои икономиката на Западните Балкани през следващите 10 години. В комбинация с реформи и инвестиции той ще позволи на Западните Балкани да се възползват от ключови сфери на нашия единен пазар, включително свободно движение на стоки, услуги и работници, единната зона за плащания в евро, транспорт, енергия и дигитален общ пазар", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симоне Индзаги: Трудно е да играеш срещу РБ Залцбург
Симоне Индзаги: Трудно е да играеш срещу РБ Залцбург
Нов сняг заваля на Седемте рилски езера
Нов сняг заваля на Седемте рилски езера