НОВИНИ

ЕК призова България да прилага правилата за презумцията за невинност

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:46, 30.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света
призова българия прилага правилата презумцията невинност

Европейската комисия призова България, Хърватия, Кипър и Румъния да прилагат изцяло правилата от директивата на ЕС за засилване на презумпцията за невиновност и правото на обвиняемия да присъства на процеса. Тази директива е един от ключовите елементи на правната рамка на ЕС относно общите минимални стандарти за справедлив процес, гарантиращ, че правата на заподозрените и обвиняемите са достатъчно защитени.

Европейската комисия счита, че мерките, които България, Хърватия, Кипър и Румъния са предприели, представляват само частично прилагане на директивата и че някои разпоредби от нея липсват. Комисията е установила недостатъци по отношение на публичните препратки към вината, например когато властите посочват в публични изявления дадено лице като виновно и наличието на подходящи мерки, ако това се случи.

Съществуват и пропуски, свързани с начина, по който заподозрените и обвиняемите могат да бъдат представени, например в съда, като се използват мерки за физическо задържане и свързани с правото да присъстват на делото.

През май 2018 г. ЕК изпрати официални уведомителни писма до четирите държави. Комисията днес продължава с наказателните процедури и дава срок от два месеца за отговор. В съобщението се уточнява, че по-късно въпросът може да бъде отнесен до Съда на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има ограничение за броя на леглата за лечение в болниците в Търговищко
Няма да има ограничение за броя на леглата за лечение в болниците в Търговищко
Министър Терзийски: От март има постановени над 500 присъди за нарушаване на карантината
Министър Терзийски: От март има постановени над 500 присъди за нарушаване на карантината