НОВИНИ

ЕК призова за ограничаване на пътуванията от Индия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:39, 13.05.2021
Чете се за: 01:15 мин.
По света
призова ограничаване пътуванията индия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да предприемат координирани действия за допълнително временно ограничаване на пътуванията от Индия, за да се ограничи разпространението на индийския вариант на коронавируса.

Брюксел препоръчва максимално ограничаване на категориите пътуващи от Индия към Европа и строги условия за тестване и карантина за тези, които ще могат да пътуват по основателни причини.

Еврокомисията предлага държавите членки да приложат така наречената "аварийна спирачка" за несъществени пътувания от Индия. На 3 май Комисията предложи създаването на "механизъм за аварийно спиране" за ограничаване на пътуванията към Европейския съюз в случай на внезапно влошаване на ситуацията в някоя държава.

Ограниченията не трябва да засягат пътуващите по основателни причини, тези, които се нуждаят от международна закрила или пътуват по други хуманитарни причини. Гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и членовете на техните семейства, също ще могат да пътуват до Европа, но трябва да бъдат подлагани на строги тестове и карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабо земетресение в Доспат
Слабо земетресение в Доспат
Атлетико е все по-близо до титлата след успех над Реал (Сосиедад)
Атлетико е все по-близо до титлата след успех над Реал (Сосиедад)