ЕК с четири препоръки към България за ефективно справяне с пандемията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:52, 20.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Европа
четири препоръки българия ефективно справяне пандемията

Европейската комисия представи днес препоръките си към държавите от ЕС за икономическо възстановяване от последиците от пандемията от COVID-19.

Препоръките към България за тази и следващата година са четири. Първата е да бъдат предприети всички необходими мерки за ефективно справяне с пандемията, поддържане на икономиката и подпомагане на последвалото възстановяване.

Брюксел съветва, когато икономическите условия позволяват България да следва фискални политики, насочени към постигане на разумни средносрочни фискални нива и осигуряване на устойчивост на дълга, като същевременно се увеличават и инвестициите.

Еврокомисията препоръчва мобилизиране на адекватни финансови ресурси за укрепване на устойчивостта, достъпността и капацитета на здравната система и гарантиране на балансирано географско разпределение на здравните работници.

Втората препоръка към България е свързана с гарантиране на адекватна социална защита и засилване на активните политики на пазара на труда. Брюксел препоръчва подобряване на достъпа до работа от разстояние, насърчаване на цифровите умения, равен достъп до образование и по-адекватна схема за минималния доход.

Третата препоръка е свързана с рационализиране и ускоряване на процедурите за предоставяне на ефективна подкрепа на малки и средни предприятия и самозаети лица, като също така им се осигурява постоянен достъп до финансиране и гъвкави условия на връщане на кредитите.

Брюксел съветва България да фокусира инвестициите върху зеления и цифров преход, по-специално върху чистото и ефективно производство и използване на енергията и ресурсите, екологичната инфраструктура и устойчивия транспорт, допринасяйки за прогресивна декарбонизация на икономиката, включително в регионите на въглища.

Четвъртата препоръка е свързана с минимизиране на административната тежест за компаниите чрез подобряване на ефективността на публичната администрация и засилване на цифровото управление.

Брюксел съветва страната да увеличи усилията за осигуряване на адекватна оценка на риска, смекчаване, ефективен надзор и прилагане на рамката за борба с изпирането на пари.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК прие стратегия за намаляване на употребата на пестициди с 50%
ЕК прие стратегия за намаляване на употребата на пестициди с 50%
Отменя се задължителният болничен престой за лица над 60 години с COVID-19
Отменя се задължителният болничен престой за лица над 60 години с COVID-19